Честит 24 май!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Гоце Делчев почете патрона си

121 години от гибелта на патрона на града отбеляза днес обществеността на Гоце Делчев. 

На централния площад, носещ името на Гоце, бяха положени цветя в знак на почит и признателност към неговия живот и дело. 

В церемонията участва ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, представители на политически партии, институции и организации, както и на учебните заведения в града. 

За пръв път прозвуча и песента "Спомени за Гоце" по текст на Юлия Баймакова и музика на Петър Карамфилов. Изпълниха я децата от вокална група "Неврокоп" към Народно читалище "Просвета - 1865" гр. Гоце Делчев с ръководител Петър Карамфилов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кюстендилци отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий

С празнично шествие Кюстендил отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В шествието, преминало през централния площад "Велбъжд", се включиха  деца, учители и възпитатели от детските градини, преподаватели и ученици от началните и основни училища, гимназиите и Обединения..

публикувано на 24.05.24 в 13:16

С шествие на училищата започна празникът в Благоевград

Слънчево време, аромат на липи, много усмивки, празнично настроение, пъстър и весел - така изглежда Благоевград днес, а причините за тържество и положителни емоции са много. Честваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, а на тази светла дата Благоевград отбелязва своя..

публикувано на 24.05.24 в 13:12

Денят на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград

Най-старото средно училище в Благоевград Националната хуманитарна гимназия /бивша Солунска/ „Св.св. Кирил и Методий“ събра своите над 600 ученици от пет специалности в двора на училището. Гимназията вече е на 144 години. През времето назад в годините от това училище се създават други три гимназии в Благоевград – Природо- математическата,..

публикувано на 24.05.24 в 11:38

Община Радомир с финансова помощ за абитуриенти

Община Радомир е подпомогнала с по 600 лева петима зрелостници. Финансовата помощ е отпусната с решение на Общинския съвет по списък, подаден от директорите на учебните заведения. Инициативата е традиционна, като целта е за абитуриентските балове да се помогне на абитуриенти сираци или полусираци. Подпомогнатите тази година зрелостници са..

публикувано на 24.05.24 в 10:20

По традиция синоптиците с прогноза за дъжд на 24 май

Днес ще е предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни райони в Югозападна България явленията ще са интензивни и ще има условия за градушки. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 24.05.24 в 07:42

Благоевград отбелязва своя празник на 24 май

Празничната програма по случай 24 май и празника на Благоевград започва пред паметника на светите братя Кирил и Методий в 11:00 ч., където ще се проведе ритуал по полагане на цветя. След 11:15 ч. към площад "Македония" ще се отправят празничните шествия на училищата от община Благоевград, двата лъча тръгват от Националната хуманитарна..

публикувано на 24.05.24 в 07:25

Честваме 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден се отдава почит към светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в официалните чествания днес.  Пред..

публикувано на 24.05.24 в 07:14