Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В България учениците се подготвят за изпити. Наизустяват фактология, събития, изкарват изпити, но до една седмица нищо не помнят. Докато в Италия обучението е насочено към практиката“, споделя Камелия Барутчиева, учител по английски език.  Според нея учениците са се справили изключително успешно в комуникацията с италианските деца на английски език, надградили са знанията си и уменията в използването на чужд език в реална среда. „Опитвам се да насоча учебното съдържание към пректиката, това, което ще им е необходимо в живота. Да правят диалози, да разговарят свободно“, допълва Барутчиева.

  Директорът на Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград сподели с гордост, че училището има Еразъм акредитация за пет години до 31.12.2027 г. По програма „Еразъм +“ по проект „Приобщаващи, иновативни и креативни учители“, ключова Дейност „Образователна мобилност на граждани“, са осъществени мобилности в Гърция, Португалия, Испания и Финландия. По проект „Грижа за бъдещето“, ключова дейност “Образователна мобилност за граждани“ са осъществени мобилности във Франция, Испания, Италия и Финландия. Тази година за първи път се реализира мобилност с ученици.

На среща с учители и директори от други училища в Благоевград, учениците разказаха за ползите от осъществената мобилност в гр. Фолиньо, Италия.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35
Щерион Пилидов

Щерион Пилидов подарява „Последното цвете“

Композиторът и китарист Щерион Пилидов  пусна авторски сингъл със заглавие „Последното цвете“. Песента е баладична, а поводът и темата, за които е написана - дълбоки. „Тази песен е в мислите ми още от края на 2015 година, когато се случи една от най-големите терористични атаки във Франция. Тогава неизбежно звучаха думи като „разруха“..

публикувано на 26.05.24 в 14:27

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище  връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.  Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец..

публикувано на 26.05.24 в 13:31
Николай Кабут

Николай Кабут: Всеки ден трябва да правим добро

Николай Кабут пристигна от Германия за поредно благотворително събитие насочено към децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград. По негово предложение през месец януари тази година беше реализирана инициативата "Подари легло на дете" и така децата от Центъра вече спят на удобни и качествени легла. Този..

публикувано на 26.05.24 в 10:52

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45