Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден кабелният завод в Карнобат остава затворен

Втори ден кабелният завод в Карнобат остава затворен след като 6 жени вчера бяха обгазени с отровни газове. До края на деня днес трябва да са готови резултатите от пробите на водата в канализационните шахти на територията на производствената база. Водни проби са взети и от шахтата, за която има данни за наличието на високи концентрации на циано и селоводород. 

В 7 часа днес, когато започва работата на първа смяна пред бариерата на кабелния завод в Карнобат стоеше само охраната. Няма изтичане на опасни вещества показват първите готови резултати на пробите взети от близката река, заяви директорът на Регионална екоинспекция Павел Маринов. "В момента оценяваме потенциала на риска за околната среда. Очакваме днес до края на деня да излязат резултатите от изследванията на водните проби в канализационните шахти, за да се види каква е концентрацията и има ли такава. От тук ще си направим изводите къде идва рискът за натравяне на въздуха на цеха", обясни той. 

Ако се установи умишлено замърсяване на отпадните води с вещества опасни за здравето на хората наказанието по Закон е до 5 години затвор. Районната прокуратура в Бургас е започнала проверка по случая, каза прокурор Мария Маркова. "Снемат се сведения на лица, иззети са проби от шахтите на производствените бази, разположени на територията на шахтата, от която се установяват високи концентрации на сероводород и циановодород. Ние сме в съвсем начален етап на извършване на тази проверка като констатираните високи дози, които са дали основание да се възложи тази проверка са данните от 5 април 2024 г. ", поясни тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15

Транспортната свързаност и Паневропейския транспортен коридор 8 - акцент на международен форум в Бургас

Свързаност на нациите е мотото на международния форум, организиран от Фондация "Конрад Аденауер", който се провежда за втора поредна година в Конгресния център на Бургас. Тази година акцентът е върху транспортната свързаност и изграждането на Паневропейския транспортен коридор 8, който трябва да осъществи връзката на Балканите с европейския пазар...

публикувано на 31.05.24 в 14:56

Локализация през 112 е помогнала за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е помогнала да бъдат открити двамата туристи, които които се изгубиха в Котленския балкан в началото на седмицата. Според планинските спасители тя е спестила много време за търсене мъжете, когато е имало риск те да не бъдат открити заради..

публикувано на 31.05.24 в 10:33

Авиобаза Безмер отвори вратите си за безплатни посещения днес

Ден на отворените врати е обявен в авиобаза Безмер днес. Поводът е Международният ден на детето - 1 юни. До 13 часа малките любители на авиацията ще имат възможността да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване и не по малко интересната самолетообслужваща техника  в..

публикувано на 31.05.24 в 10:30

Форум за свързаност Бургас ще се проведе днес в Конгресния център

Фондация Конрад Аденауер България организира Форум за свързаност Бургас 2024 днес от 9:30 до 19 часа в зала Форос на Международния Конгресен Център. Събитието ще бъде открито от Норберт Бекман-Диркес, ръководиел на Фондация Конрад Аденауер България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, Мария Габриел, Европейски..

обновено на 31.05.24 в 08:20

Служебният кабинет увеличи почти двойно таксата за издаване на лична карта

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския..

публикувано на 31.05.24 в 07:50