Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

Снимка: sunnybeach.com

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи.

Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време.

В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза Елена Андонова, управител на четири хотела в курорта и експерт в сферата на туризма. От 5% до 10% са повишени цените за туристическите пакети за това лято, заяви още тя.

"За този сезон не мисля, че ще се справим и преборим с недостига на работна ръка. Това е един от основните и много важни проблеми в бранша. Всичко това води до едно много трудно, несигурно време. Не можем да планираме работата си, тъй като се надявахме да бъде много по-облекчен визовия режим. Надявахме се доста по-бързо да се случи това да получим работна ръка от трети страни. Но за този сезон, не виждам това как може да бъде възможно", сподели Андонова. Тя информира, че за нейната хотелска верига ще се възползва от работна ръка от Украйна. Според нея, много по-малко българи ще работят по морето това лято. 

В началото на май се очакват и първите чартърни полети с организирани групи туристи, информираха от бургаското летище.

958 с украинските бежанци настанени в хотелската база на Елена Андонова. 

"Голяма част от тях искат да се интегрират. Те започнаха да учат български език. Друг искат да бъдат внедрени в пазара на труда, за сезона ще започнат работа. В хотелските бази останаха настанени хора, които са от уязвими групи. Това са бежанци, които нямат къде да се върнат - нямат домове, нямат възможности да го направят. Добре е да се възползваме от тази ситуация, да им подсигурим подслон, да им помогнем, предлагайки им работа.

През последните дни се заговори доста за това, че се очаква наплив на бежанци, идващи от тези области, от които се изтеглят. Имаме готовност. Можем да предложим работни места и по този начин да не се чудят къде да се настанят, през какви центрове да преминат. Могат да дойдат по нашите курорти и да започнат работа в обектите."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписани са 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти

Министърът на туризма Евтим Милошев подписа 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти. 43 от временните удостоверения са за открита процедура по категоризиране на туристически обект, а останалите 6 са за открита процедура по сертифициране на туристически обект, уточняват от министерството. Тези..

публикувано на 29.05.24 в 09:35

Трудова борса ще се проведе днес в Бургас

Обща трудова борса ще се проведе днес от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаския свободен университет, съобщават от  Дирекция „Бюро по труда“ . На нея ще присъстват работодатели от над 30 фирми от различни сфери на икономиката.  Информационните срещи ще бъдат водени от академичния състав на университета.  Борсата е част от проекта „Академия за личен..

публикувано на 29.05.24 в 09:26

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.  Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на "Якото място"

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на територията на Община Царево. Багерите влязоха в къмпинг "Якото място". Подобна акция имаше през август миналата година. 154 са незаконните обекти, които са констатирани на територията на общината. 4 са съдебните решения, които потвърждават издадените заповеди за събаряне...

обновено на 28.05.24 в 12:23
Плаж в Слънчев бряг

Първите работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан са в Слънчев бряг

Първата по-голяма група работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан пристигна в курортния комплекс "Слънчев бряг".  Въпреки, че частично има издадени визи за работници от трети страни, проблемът с бавните и тромави процедури в дипломатическите ни консулства в Азия остава. Това каза  зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска..

публикувано на 28.05.24 в 10:11

Осигуряват сезонни автобусни линии до Южното Черноморие

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. Това обяви една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между София и Южното Черноморие. Една от причините е, че българите все повече предпочитат да почиват е този регион. „Линиите, които тръгват в 15.30 ч. от София се удължават до Ахтопол, а линиите, които в..

публикувано на 28.05.24 в 08:30
Иван Гайков

С иновации регулират паркирането в Приморско

С иновации регулират паркирането в Приморско. Още тази година в черноморската община ще бъдат въведени интегриран електронен фиш и електронни скоби. Работи се и по изграждането на буферни паркинги.  Кметът Иван Гайков посочи, че те ще се намират на различни места в града според предварително проучване къде има най-голяма нужда.  "Планираме..

публикувано на 27.05.24 в 11:12