Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

| обновено на 16.05.24 в 15:40




Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна. Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите, които не изхвърлят правилно отпадъците си. 

По време на срещата хората посочиха най-натоварените точки за паркиране в Созопол. Част от тях дори бяха категорични, че ще е по-добре старата част на града да бъде ограничена за автомобили:

"Кръстовището на "Черно море" - там от лявата страна на това кръстовище има паркирани автомобили, които изключително много затрудняват видимостта. Половин час съм чакала, за да свия наляво. Нямаше полицай, който да регулира там движението. Не се ли предвижда таксиметровите автомобили да бъдат преместени от другата страна - там, където си бяха преди. Имаше видимост на това кръстовище. Или пък да се паркират успоредно на тротоара, за да не затрудняват толкова много тази видимост."

"Черно море" е изобщо най-големият проблем в целия град. "Черно море" е тапата, там трябва да има наистина полицай".

"Ние сме наясно, че тези хора, които идват не искат да гледат боклуци в града, а пък в същото време ги произвеждаме. След като ги произвеждаме тези боклуци, ще си носим отговорността. Ако на всичките ни раздадат по два казана - да ни дадат и да минават да ги събират, както преди беше."

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев обясни, че се обмисля част от подземните контейнери да бъдат премахнати. "Например до бившата стара поликлиника в стария град - тези контейнери. Също място, което обмисляме е премахването на контейнерите в центъра на града, до пощата. Това са двете места, които според мен и според екипа ни би трябвало да се махнат и в района на хората да се раздадат индивидуални казани", обясни той. 

Записи от монтираните видеокамери, в близост до подземните контейнери показват, че те не се ползват правилно. Кметът посочи като пример, че в един от тях е намерен дори и 80-литров бойлер. 

Той допълни, че от три години се работи по проект за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация на депото за битови отпадъци между селата Равадиново и Атия. "До около година ние това ще го направим и ще съумеем да обезпечим може би около 40 % - 50 % намаление на приема на отпадък в депото. До година и половина се надявам и инсталацията за пиролизно оползотворяване на отпадъка да заработи", допълни кметът. 

В момента се провежда и информационна кампания сред собствениците на ресторанти в Созопол, свързана с локалните сметища около контейнерите за подземно депониране на отпадъци. "Как, защо и кога ще минава автомобилът и по какъв начин. Все още не сме обходили всички, защото са сезонни обекти и не са всички хора тук", допълни зам.-кметът Андрей Николов. 

Друга идея, която се обмисля е изграждането на подземен паркинг на мястото на бъдещата автогара в града. Това обаче зависи от доклада на археолозите, които в момента проучват района. 

Очаквайте подробности!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраняват се автобуси по улица "Мусала" в Поморие

На улица „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ – Поморие се въвежда забрана за движение на автобуси, с изключение на тези, които обслужват градския транспорт. Настоящият проект е изготвен след провеждане на обществено обсъждане и при спазване на необходимите законови изисквания. Целта на представената разработка е да се подобри организацията и..

обновено на 11.06.24 в 10:48

В Музикалното училище организират благотворителен базар в подкрепа на 25 - годишния Мартин

Благотворителен базар за книги ще се проведе днес в НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров” . Проявата е в подкрепа на Мартин Чернаев. 25-годишният Мартин е от Бургас. Той е диагностициран с онко-хематологично заболяване. Лечението му е възможно единствено в Турция и се провежда от декември миналата година, но средствата, които са нужни са непосилни..

публикувано на 11.06.24 в 08:37

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение на..

публикувано на 11.06.24 в 08:13

Жълт код за жега в Бургас и в цялата страна

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология и хидрология за днес, като на места термометърът ще покаже 38-39°. Следобед ще бъде предимно слънчево. Ще се развива купеста облачност и на отделни места в Западна България ще превали и прегърми, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Ще бъде..

обновено на 11.06.24 в 07:52

За 10 дни затварят кръстовището на „Гладстон“ и „Шишман“

За 10 дни затварят кръстовището, образувано от ул. „Уилям Гладстон“ с ул. „Цар Иван Шишман“. Това се налага в ъв връзка с изграждане на водопроводна и канализационна мрежата по ул. „Уилям Гладстон“. Ограничението се въвежда от 14.00 часа днес. Там е въведена временна организация на движението.

обновено на 11.06.24 в 07:16

Без вода на няколко места в Бургаско

До 28 юни ще има спирания на водоподаването във времето от 08:00ч. до 17:00ч. поради ремонт на водопровода в  с. Синеморец.   В Бургас от 11,00 часа до 16,00 часа днес ще бъде спряно водоподаването в района между улиците "Сан Стефано", "Одрин" и " Гладстон". Ще се извършват строително-монтажни работи.  Също днес такива ще има и при..

публикувано на 11.06.24 в 07:15

БНР - Бургас с грамота "Приятел за 2023 година" от Държавния архив

БНР – Бургас получи грамота „Приятел за 2023 година“ от бургаския Държавен архив. Институцията раздаде традиционните си отличия по повод Международния ден на архивите – 9 юни. Номинации имаше и за читател и дарител за миналата година. Благодарим на общественото радио за подкрепата. Заедно постигнахме много добър резултат в..

публикувано на 10.06.24 в 14:19