Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров категоричен – не познавал Мартин Божанов - Нотариуса

Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отрече да познава или да е бил част от групата на сочения за лобист в съдебната система Мартин Божанов - Нотариуса. 

Пред Висшия прокурорски съвет, от който беше изслушан по негова молба, отрече и  да има принос за кариерното развитие на свързвания с аферата "Осемте джуджета" бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото.

Цацаров говори пред кадровиците около 40 минути. 

На твърдения на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че е с принос за израстването на Петьо Петров-Еврото, припомни, че при него той е бил освободен, но е тръгнал нагоре при предшественика му Борис Велчев и се самоцитира от деня на освобождаването на Петров през 2015 година. 

Цацаров отрече да има нещо общо със задържането през август 2020 г. на Веселин Денков: 

"Нямам обаче и каквато и да е информация за причините за това задържане, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор в рамките на изключително оскъдната ни служебна кореспонденция тогава. По нито едно дело, свързано с Веселин Денков, на КПКОНПИ-Дирекция "Противодействие на корупцията", не са  възлагани от Специализираната прокуратура каквито и да е оперативни действия. Между другото към онзи период Дирекцията почти бездействаше поради липса на каквито и да е възлагателни действия от прокуратурата".

Цацаров отрече и да е пращал до медии флашки с компрометиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не оправдава случилото се с нея, което определи като "недопустимо".

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха между среща от август 2020 година на Веселин Денков с него - вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Той каза още, че Комисията е правила проверка по разследването "Списък за бърз контрол", в което за първи път беше осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система. Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата - тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знаел, заради "оскъдните му контакти" с неговия предшественик.

Бившият главен прокурор отрече да познава или да е бил част от групата на сочения за лобист в съдебната система Мартин Божанов - Нотариуса. Божанов беше разстрелян показно в края на януари. Въпреки, че още през 2020 година за него говори съдия Владислава Цариградска, а година по-късно - за проблемите си с него  - в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол"  разказаха Веселин Денков и Ивайла Бакалова, оказа се, че масово политици и магистрати са узнали за Нотариуса след убийството му.

"Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го виждал, като главен прокурор не съм имал информация, включително предоставена по официален път било от МВР, било от ДАНС" каза пред кадровиците Цацаров, но стана ясно, че вече в качеството си на  шеф на Антикорупционната комисия е знаел и е проверял изнесеното в разследването на Антикорупционния фонд.

Обяснения са били снети от споменати в него - самият Божанов, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Георги Ушев,  Емил Писков и Яне Янев. След това единодушното комисията е взела решение да изпрати материалите на прокуратурата, вече ръководена от Иван Гешев

Според Цацаров би било добре, след като е изслушала Денков и Бакалова, временната комисия за "Нотариуса" да изслуша и бившия депутат Яне Янев:

"Господин Янев твърди за "списък за бърз контрол". Господин Янев намесва имената на тогавашен премиер и тогавашен министър на финансите. Господин Янев твърди, че 2 пъти се е срещал с мен, за да урежда проблемите на Веселин Денков. Господин Янев твърди, че знае за разпореждания, които тогавашният главен прокурор - Гешев, е раздавал по отношение на делата на Денков. Е няма ли някой да покани господин Янев, за да попита: "Казахте ли го, не го ли казахте" и "Ако е истина, откъде черпите всичко и това ще го потвърдите ли?". Аз мисля, че това е изключително наложително". 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели вота в Босилеград

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград, сочат окончателните данни по вота в сръбската община. Втори са ПП-ДБ - с 30. Трети - "Възраждане" с 24.  За пръв път там се гласуваше и с машина, а до урните отидоха 182 сънародници с двойно гражданство. Избор за евродепутати и в Босилеград нямаше поради принципа за..

публикувано на 10.06.24 в 22:51

30% от заетите в Силистренско работят за минимална заплата

По предварителни данни в Силистренско 30 % от заетите лица работят на минимална работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“. От заетите на трудово-правни отношения 19 000 силистренци, над 4300 са синдикални членове. Като част от събитието бяха проведени срещи с кмета на Община Силистра и с..

публикувано на 10.06.24 в 22:45

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“. При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на цялата..

публикувано на 10.06.24 в 22:18

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската позиция от..

публикувано на 10.06.24 в 21:45
Лидерът на Националния сбор на Франция Жордан Бардела

Жордан Бардела води преговори за коалиция за предсрочните избори във Франция

Председателят на френския крайнодесен Национален сбор Жордан Бардела обяви, че води преговори за съставяне на крайнодясна коалиция за предсрочните извънредни парламентарни избори, предава АФП. Снощи президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание и насрочи първи тур за 30 юни и втори - седмица по-късно. Макрон претърпя тежко поражение от..

публикувано на 10.06.24 в 21:18

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 района, ДПС - в 6, ПП-ДБ - 2

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 от общо 31 избирателни района на страната. Сред тях са 25-и столичен, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. ДПС е първа политическа сила във вота за Народно събрание в 6 многомандатни района - Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен. "Продължаваме промяната-Демократична България" са първи по..

публикувано на 10.06.24 в 21:09

Над 99% от протоколите от изборите за НС са обработени

При обработени 99,31% от протоколите от изборите за Народно събрание резултатите са както следва: ГЕРБ-СДС - 525 454 гласа, 24, 68%. ДПС - 362 733 гласа, 17,04 %. ПП-ДБ - 306 401 гласа, 14,39%. "Възраждане" - 293 202 гласа, 13,77%. БСП - 150 021 гласа, 7,05%. ИТН - 126 916 гласа, 5,96%. "Величие" - 99 004, 4,65%. Под чертата остават МЕЧ с..

публикувано на 10.06.24 в 20:58