Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призовават собственици на каравани на нерегламентирани къмпинги да премахнат обектите си

Снимката е илюстративна
Снимка: Венета Николова

Областната управа в Бургас призовава всички собственици на каравани и кемпери, които се намират на нерегламентирани къмпинги, да премахнат обектите си. Списък с местата по Южното Черноморие, които са превърнати в биваци и лагери, ще бъде представен утре, а от следващата седмица комисия от Областната управа започва проверки. Въпреки обещанията и намеренията на управляващите да създадат правила за свободното или т.нар. диво къмпингуване това няма да се случи  и тази година. Потърпевши от бездействието на депутати и политици са както туристите, така и всички които трябва да въведат ред по морското ни крайбрежие.

Акциите по премахването на незаконни каравани, бунгала, навеси, пристройки, тоалетни и какво ли още не, започнаха от Община Царево миналото лято. На места по Южното Черноморие има образувани цели кампуси от каравани и кемпери превърнати в тристайни апартаменти. Пред тях често са построени дървени беседки, малки наблюдателни площадки и всичко, което може да изплува в човешкото въображение, за да превърнат туристите почивката си на море от дива в луксозна. От къмпингите „Якото място“ и „Арапя“ миналото лето започна премахването на незаконното строителство. В разгара на сезона, разбира се, това беше изключително неприятно.

Регламент за свободното къмпингуване все пак беше изготвен и приет от депутатите. Той е посочен в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които вече са в сила. И когато всички виждахме светлина в тунела, работата по изработването и приемането на Правилника за прилагане на закона спря. Сега има Закон, но няма правила за прилагането му. Трябва да се забрани практиката да се приемат закони, когато  подзаконовите нормативни актове не са готови, каза областният управител на Бургас Пламен Янев. Той и неговият екип се ангажират сега да въведат ред в къмпингуването по Южното Черноморие, като призовават всички, които са се самонастанили върху държавни и общински терени да премахнат караваните си.

"Ние няма да се крием по храстите да проверяваме изненадващо. Ние предварително ще обявяваме къде и какво ще проверяваме, защото ние не искаме да влизаме в конфликт с гражданите, ние не искаме да съставяме актове, не искаме да влизаме в процедури по изземване и т.н. Просто искаме те да не къмпингуват там, където не е възможно и най-много ще се радваме, когато отидем на тези места, да няма какво да установим. И, затова отново казвам, ние предварително ще обявим всички парцели, за които ние смятаме, че има основание там да не се къмпингува, да няма каравани, да няма кемпери, да няма тоалетни, разсади, мивки, навеси и т.н. и искрено се надяваме хората да спазват това, за да не влизаме в конфликт, защото не е това целта", заяви областният управител Пламен Янев.

До края на месец април ще продължат проверките по нерегламентираните къмпинги, които не са никак малко по Южното Черноморие. В тях ще се включат експерти от Областната управа, представители на общините и полицейски служители. Списък с местата, които ще бъдат проверени, ще бъде публикуван на страницата на държавната администрация, а всички проверки ще се оповестяват предварително, подчерта областният управител Пламен Янев.

Репортаж на Даниела Костадинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военно учение на полигон "Шабла"

На зенитния полигон "Шабла" започна военно учение, част от учение на НАТО, което ще продължи до 13 юни във въздушното пространство на България и Румъния. В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от сухопътните войски и военновъздушните сили. Самолети МиГ-29, СУ-25 и вертолети Ми-24 ще практикуват стрелби по въздушни и..

публикувано на 10.06.24 в 12:25

Жълт код за жега в цялата страна

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология и хидрология за днес и утре, като на места термометърът ще покаже 38-39°. Следобед ще бъде предимно слънчево. Ще се развива купеста облачност и на отделни места в Западна България ще превали и прегърми, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Ще..

публикувано на 10.06.24 в 12:24

"Хамас" иска САЩ да окажат натиск над Израел

Преди днешното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Израел радикалната палестинска групировка "Хамас" призова Съединените щати да окажат натиск върху правителството на Бенямин Нетаняху да сложи край на войната. "Отнасяме се положително към всяка инициатива, която осигурява край на бойните действия", се казва в изявление на..

публикувано на 10.06.24 в 12:14

Близо 100 държави и организации на Срещата за мир в Украйна

Общо 90 държави и организации ще се включат в Срещата за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария в края на седмицата. Форумът има за цел да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство. Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се казва, че срещата ще има за цел..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в Банкя - 9 юни 2024 г.

Борисов на посещение във велинградско село, обеща средства за довършване на път

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:05

Змия в секцията за гласуване в кюстендилското с. Смоличано в изборния ден

Змия е изпълзяла в сградата на кметството в с. Смоличано, където се помещавала секцията за гласуване – сигналът за пълзящото по стената влечуго е подаден от председателката на намиращата се в сградата СИК, казаха от полицията. Змията е уловена от пристигналия дежурен екип на РСПБЗН Кюстендил и е пусната на безопасно място в природата...

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Над 70% са протоколите с грешки във Велико Търново

Последните секционни комисии влизат в Районната избирателна комисия във Велико Търново за обработка на изборните резултати. Протоколите с грешки са поне 70%. При 48% обработени протоколи първа политическа сила в областта за Народно събрание и Европейски парламент е ГЕРБ-СДС с еднакъв резултат от 24,93 % от гласовете. Близо 4 на сто от избирателите..

публикувано на 10.06.24 в 11:53