Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Петя Банкова
Снимка: БГНЕС

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров. 

Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав.

Става дума за адвоката на Банкова Аделина Натина, заради която беше отложено и първото разглеждане на мерките за неотклонение. Тогава съдебният състав и председател Галя Георгиева глоби Натина с 500 лева.

Днес другият състав с председател Вили Цанова прецени, че на Банкова трябва да бъде назначен служебен защитник, тъй като по делото има и друг обвиняем, който е с мярка за неотклонение "задържане под стража" и трябва да бъдат гарантирани правата му.

Очаква се в четвъртък Натина да е в съдебната зала. Ако не бъде обаче ще има резервен защитник, който да се грижи за правата на Банкова. Очаква се тогава да стане ясно дали двамата обвиняеми ще останат за постоянно в ареста. Според адвоката на Стефан Димитров, няма причини те да стоят в ареста, тъй като Банкова вече е отстранена като шеф на "Митниците", така че няма как да попречи на разследването. същото важи и за неговия клиент, който не е длъжностно лице. Иво Найденов коментира и очакваното утре изслушване или разпит на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Tой е призован в антикорупционната комисия. По думите му, няма основание Коцев да бъде обвиняем, но в крайна сметка решението ще е на прокуратурата.

Адвокатът на Стефан Димитров – Ивайло Найденов обясни дали и Коцев може да бъде включен в групата:

"Това е работа на прокуратурата сега, Как аз да ви кажа дали ще го направят Живко Коцев обвиняем. За какво? Защото се е снимал по халат на басейн или за какво да го направят, знам. Градският прокурор каза, че той е свидетеля номер 3. Сега, нали, малко несериозно. Ходим си на гости, ама имах съмнения, че не е сериозно. Доколкото градската прокуратура каза, че е той, за него става въпрос, култовият свидетел. Да, и познава Калин Стоянов и Живко Коцев. Е, там е свидетел с тайна самоличност".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фидиас Панайоту пред Европарламента в Страсбург.

24-годишен инфлуенсър ще е един от 6-мата кипърски евродепутати

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%.  Със..

публикувано на 09.06.24 в 21:05
Георги Киряков

Георги Киряков: Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС - нови предсрочни избори

Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, ако те нямат 121 гласа, хипотезата е нови предсрочни избори , защото няма да има парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство.  Прогнозата направи пред БНР политологът Георги Киряков и изтъкна, че със сигурност управлението ще бъде коалиционно. Ключовият въпрос е кои партии ще преговарят за..

публикувано на 09.06.24 в 21:02
Бени Ганц

Криза в Израел: Бени Ганц напуска военния кабинет

Израел изпадна в правителствена криза.  Бени Ганц - лидер на опозиционната формация "Национално единство" и най-популярен политик в страната според последните допитвания, обяви, че напуска военния кабинет, който бе сформиран непосредствено след нападението на "Хамас" преди 8 месеца. Мотивирайки оставката си, Ганц обвини премиера Бенямин..

публикувано на 09.06.24 в 21:01

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка

" Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори . Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията".  Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  "Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7% И допълни:  "ГЕРБ-СДС ясно..

публикувано на 09.06.24 в 20:32

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ-СДС - 26,7%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера остават..

публикувано на 09.06.24 в 20:23

Крайната десница печели терен на евроизборите в Германия, Австрия и Нидерландия

Кандидатите, представляващи крайната десница, вземат най-много места в Европейския парламент от Германия, Австрия и Нидерландия, сочат оповестените екзит полове преди малко. Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати В Германия те са посочени като необвързани и имат 19 мандата, в Австрия са на..

публикувано на 09.06.24 в 20:21