Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

"Кризите са двигатели за качествено изменение на света около нас"

| Интервю
Имад Талхами
Снимка: Личен архив

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително новото направление на бизнеса. 

За разлика от много икономисти, които очертават мрачна картина за следвоенното стопанство, Имад Ханани - един от най-влиятелните ръководители на импакт - фирми в Израел, счита, че всяка криза, води до създаване на нещо още по жизнеутвърждаващо и стабилно.

Смята, че с възстановяване от руините и разрушенията на приграничните райони от Юга и Севера, ще се даде нов шанс за развитие и творчество, при това ще бъдат включени хора от малцинствата, хора в неравностойно положение или слоеве, които до сега не са били на пазара на труда. 

Намираме се в една от най-дълбоките и дълги кризи, които сме преживявали, има ли светлина в края на тунела?

Оптимист съм. От историята знам, че точно кризите са двигатели за качествено изменение на света около нас. Обикновено негативни ситуации и практики, с които се сблъскваме, са тласък за креативно мислене. Години наред се говори, че живеещите в периферията получават с тридесет процента по-малки заплати от живеещите в центъра на страната. Безработицата в провинцията е двойно по-голяма от тази в центъра на страната. Войната засегна най-много живеещите точно в приграничните райони. Считам, че (в близките десетина години) икономическия растеж на държавата, ще е именно там. Преводът на името на нашата фирма е "отворена врата". Когато я създадохме искахме да се отворят вратите за хората от приграничните райони.

Как точно работите?

Когато някой се обади в голяма фирма, ние разбираме какви са очакванията на гражданина и му спестяваме време за посещения в различни институции. Стремежът ни е да създадем бизнес и социален модел, който да е ползван не само от други фирми в страната, но и в чужбина. 

Как се справяте през войната?

След 7-и октомври миналата година фирмата ни има сериозни изпитания и колебания. Закрихме в началото на войната някои от центровете ни, други преместихме. Сблъскахме се с нещо непознато дотогава - огромно текучество на кадри. 5 000 души работят при нас. Знаем, че много от работниците не получават високи заплати, но са доволни, че имат работа.

Как виждате бъдещето на импакт фирмите?

Около 400 най-големи международни фирми имат развойна и изследователска дейност в Израел, но изпълнителите са в Далечния Изток. Израел още преди войната прокара закон за сериозни данъчни облекчения, ако те открият работни места в периферията. Една световно известната фирма вече направи фабрика в Кирят, близо до Газа. Други планираха подобни действия, но войната обърка всичко. Ако го сторят - в тези фирми минималната заплата е 7 пъти по-голяма от обичайните за района. А ще са им нужни хиляди работници. Дори само от данъците ще се замогнат общините. Не по- малко важно е обучението в предприемачество и на ученици от приграничните райони и поощряване на младежки стартъпи в периферията. Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен. Местните проблемите, на периферията са много повече, отколкото в центъра на страната. И не на последно място е рекламата на продукция, произведена в приграничните райони, сред клиентите от вътрешния и международния пазар. Но за да се случи това първо, трябва да има мир. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската структура на..

публикувано на 15.05.24 в 16:33

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

публикувано на 15.05.24 в 15:51
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14