Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Николов: Около 16% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със забременяването

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Д-р Иван Иванов: Имам усещането, че проблемът започва да придобива епидемични размери

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна медицина

Като разпънати на разпятието са двойките с репродуктивни проблеми, особено в по-малките населени места, заради все още сериозната обществена стигма и трудния достъп до квалифицирана медицинска помощ. Според проучване на фондация "Искам бебе" двойките, които имат проблеми да заченат нормално, са над 145 хиляди, посочи Радина Велчева, основател на неправителствената организация:

"Това са хора, които са казали, че имат такъв проблем. Колко са тези, които не са казали и няма да кажат, заради обществената стигма – не можем да ги преброим. Каквото да сме направили в тези над 17 години като НПО и държавата, отпускайки средства за асистирана репродукция, все се случва така, че в по-малките населени места е много трудно да се говори по темата".


Първият безплатен кабинет по асистирана репродукция беше открит във Враца през 2019 година. Последваха кабинети в Перник и Гоце Делчев и сега в общинската болница в Горна Оряховица е четвъртият. Проблемът с репродуктивното здраве става все по-сериозен, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов:

"Аз поне имам усещането, че започва да придобива епидемични размери, защото със сигурност всеки от нас познава хора, които имат или са имали репродуктивни проблеми и е изключително важно да достигне до всички тях това, че има как да им бъде помогнато, има решение и е възможно да има решение на техния проблем".

Проблемът става сериозен и заради напредването на възрастта, в която двойките предприемат първите стъпки, коментира Радина Велчева:

"Поради това, че не говорят за проблема, поради това, че са на 37-38 години и казват още им е рано, на 40 чуват подмятания, че нямат дете. Много се забавя във времето диагностиката. В Горна Оряховица ще направим нещо за първи път - не просто откриваме кабинет по репродуктивно здраве, а ще насочваме млади специалисти – гинеколози и ендокринолози, за срещи с младежите, за да направим навреме профилактика на проблема на репродуктивното здраве".


По трудния път от разпятието пред проблема до възкръсването на надеждата преди 10 години са минали Росен Димитров от Горна Оряховица и съпругата му. Сега имат близнаци син и дъщеря:

"Много мъчен етап от живота на една двойка. Четейки, информирайки се, макар че тогава беше по-трудно, успяхме да достигнем до подходящите лекари, които направиха всичко за нас. Ние сме им много благодарни, получиха се нещата бързо, от втория опит. Важното е човек да мечтае, да вярва, да има доверие на специалистите, да са упорити. Важното е да има резултат".

Около 16% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със забременяването, коментира д-р Георги Николов от София, който от 30 години се занимава с репродуктивна медицина. Почти по равно са мъжете и жените, чийто здравословни проблеми са препятствие към зачеване по нормален път, а при 25-30% факторите са комбинирани. Д-р Николов казва, че не може да се съгласи с набиращата все по-голяма сила мълва за имплантиране на неоплодени яйцеклетки при инвитро процедурите, за да се връщат двойките за нови процедури и да продължават да плащат не малки суми преди да решат да отидат в Турция за ин витро:

"Това е още по-безумно, защото в една пазарна икономика, в която повечето центрове, да не кажа почти всички, са частни, които се конкурират един с друг и се борят за пациенти, някой да връща неоплодени яйцеклетки умишлено, както подозирам се твърди. Това е абсолютна глупост, защото в крайна сметка ние нашите пациенти ги задържаме и ги печелим, заради това, че те забременяват. Модата за ин витро в турските клиники, които са по-успешни от българските, е поредната градска легенда. Каквото правят турците, го правим и ние. Няма метод на света, който някой да прави, и този метод да не може да бъде направен в България, не и в репродуктивната медицина“.  


Кабинетът за безплатни консултации по репродуктивните проблеми е в АГО на горнооряховската болница. От скоро в отделението има училище за бременни, подготвя се стая с домашни условия, където родилката може да бъде придружавана от бащата на бебето или от свой близък, инвестира се в нова апаратура. Ражданията се увеличават, но абортите не намаляват, коментира д-р Михаил Милатович, началник на отделението, и разказа за поредния парадокс:

"Откриваме кабинет по безплодие, а имахме четири аборта. Нямам обяснение за това нещо. Тези, които нямат деца, се надявам да дойдат, да се консултират със специалистите от София, да се консултират с нас. Кабинетът е първият в областта. Няма да пътуват до големите градове. Безплатни са всички процедури и прегледи. Така че се надявам да потръгнат нещата".

Демографската криза у нас е основна и е преди политическата и икономическата.

"Ако искате да стимулирате една нация да ражда повече – има два метода. Единият е да инвестирате в асистирана репродукция. Той, може би, не дава чак такива привидно големи резултати, но е 4 пъти по-изгоден отколкото да увеличите детските надбавки и да се надявате това да привлече допълнително хора, които да имат по още едно дете. С други думи демографската стратегия на хора като Обран в Унгария е голяма глупост", коментира специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Николов.

Снимки: Здравка Маслянкова

Репортажа на Здравка Маслянкова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23