Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йордан Божилов: Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война

| Интервю
Отец Йордан Божилов
Снимка: БНР

Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война.

Това каза пред БНР отец Йордан Божилов, свещенослужител в столичния храм "Св. Петка", ж.к. "Орландовци" и в храм "Св. Архангели" на Военната академия в София. Той бил военнослужещ, преди да стане свещеник.

"Ако една война се води с цел защита на отечеството и на териториалната цялост, свещеничеството има място сред войската, за да мотивира войниците да бъдат твърди във вярата и да защитават родината и народа си. ... Тъжно е, че с призива за защита на православието две православни държави - Русия и Украйна - воюват помежду си. Но все пак Русия е агресор, а Украйна защитава родината си".

Той подчерта, че църквата не трябва да се меси в политиката.

По думите му Христос е миротворецът, дошъл да донесе мир в душите ни и на света, затова "християните трябва да се обърнат към Бога и да просят неговия мир". 

Според отец Йордан Божилов армията и църквата имат много сходни неща:

"И двете са институции, в които съществува строга йерархия. И двете институции са строго дисциплинирани. Ако един млад човек иска да намери цел в живота, армията е едно такова място, където той ще бъде дисциплиниран и ще изгради в себе си онзи човек, който ще бъде полезен не само на себе си, а и на обществото". 

Ритуалът по освещаването на бойните знамена е началото на симбиозата между армията и църквата, обясни свещеникът:

"Водосветът е намерил приложение в армията още от Цар Симеон - 917 г. преди битката при Ахелой". 

Интервюто на Диана Янкулова с отец Йордан Божилов в предаването 12+4'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50