Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

Снимка: БТА

31 политически формации регистрираха листите  си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско.

Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи многомандатен избирателен район - ГЕРБ-СДС и  "Център" на Васил Божков.  Само с една по-малко са номинациите на ДПС.

Битката ще е оспорвана, тъй като сред водачите на листи са Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Корнелия Нинова - БСП, Красимир Каракачанов - ВМРО, Тошко Йорданов от ИТН, Андрей Цеков от ПП-ДБ. В директен сблъсък с тях влиза и бившият главен прокурор Иван Гешев, който  е начело на листата  на "Граждански блок".

Интересна е листата на коалиция "Център" на Васил Божков, в която преобладават едри земеделци и фермери, основни организатори на протестите в района.

Природозащитниците Александър Дунчев, Андрей Ковачев и  бившият директор на НП "Рила" Владимир Милушев са основните кандидати на "Зелено движение", което напусна ПП-ДБ.

Новата лява  формация "Солидарна България" ще влезе в предизборната битка с острието на Мая Манолова в Благоевград- адвокат Албина Анева. В листата на "Левицата" няма имена със сериозна политическа биография.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бет Неш позира в самолет на международното летище Лоугън в Бостън на 18 декември 2014 г.

Бети Неш, стюардесата с най-дълъг стаж в света, почина на 88 години

Бети Неш - най-възрастната стюардеса в света, почина на 88 години. Тя има близо 70 години трудов стаж и е работила в една и съща компания до края на живота си.  Според  Асоциацията на професионалните стюардеси  Бети Неш  започва кариерата си  през 1957 г. в  авиокомпания  "Истърн", която  през 1990 година  е закупена от "Американ Еърлайнс". В същата..

публикувано на 29.05.24 в 23:06

Гласуват 200 хил. лева за заплати във фалиралото ВиК-Дупница

200 000 лева се очаква да отпусне Общинският съвет в Дупница на предстоящото си заседание на местното ВиК дружество, което все още предстои да премине към регионалния воден оператор "Кюстендилска вода". Задълженията на ВиК-Дупница надхвърлят 2 милиона лева, от години сметките на дружеството са запорирани. Още преди Коледа нямаше пари за заплати, а..

публикувано на 29.05.24 в 22:57
Закритият плувен басейн в сградата на 6 училище

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на единствения закрит басейн в града

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6-о училище "Отец Паисий" в извънучебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище "Йордан Радиков". Тези решения взеха общинските съветници в Монтана на редовното си заседание. Аргументите - цените не са променяни от 2008 година и..

публикувано на 29.05.24 в 22:44
Бившият началник-щаб на Израелските отбранителни сили Гади Айзенкот.

Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви израелски министър във военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви Гади Айзенкот - министър във военния кабинет на Нетаняху. И настоя да бъдат свикани избори преди края на годината. Айзенкот е съпредседател на опозиционната формация "Национално единство" заедно с Бени Ганц - също министър във военния кабинет. И също като Ганц е бивш..

публикувано на 29.05.24 в 22:19

МС разреши до 4 военни кораба да участват в Противоминната военноморска група в Черно море

Правителството разреши изпращането и използването извън територията на страната за участие в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на до 4 военни кораба - ( клас фрегата - с екипаж до 153 военнослужещи, клас противоминен – с  екипаж до 50 военнослужещи) . Те ще участват в операцията с щатното си въоръжение и състав. МС решава..

публикувано на 29.05.24 в 22:02
Виктор Орбан

Виктор Орбан призовава Марин льо Пен и Джорджа Мелони да работят заедно за Европа

Премиерът на Унгария Виктор Орбан призовава  френската националистка Марин льо Пен и италианския премиер Джорджа Мелони да работят заедно за Европа.  Орбан се изказва в интервю за френското издание "Льо Поан", където излага визията си за европейските избори.  Европейските суверенисти трябва да се обединят около Марин льо Пен и Джорджа Мелони, смята..

публикувано на 29.05.24 в 21:56

Бомбени заплахи затвориха днес 35 гръцки училища

Бомбени заплахи затвориха днес 35 гръцки училища.  Заплашителните съобщения са изпратени по електронна поща.  Те  предупреждават, че училищата ще бъдат взривени и в тях има поставени бомби. В едно от писмата със заплаха, което гръцките власти публикуваха, пише, че "страната ще бъде срината под планина от трупове". Екипи на гръцката полиция и..

публикувано на 29.05.24 в 21:41