Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава офанзивата си в Газа от север и юг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сили продължават офанзивата си в Газа от север и юг. Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа. Ръководителят на "Хизбула" заяви, че групировката му ще продължи атаките срещу Израел, докато израелците продължават нападенията си срещу ивицата Газа.

Израелските сили са навлезли дълбоко в северната част на ивицата Газа, за да отвоюват от бойците на "Хамас" един от районите в този сектор на палестинския анклав. На юг танкове и войски навлязоха в Рафах по магистралата към града. Както на север, така и на юг в момента се водят най-тежките боеве от седмици. Израелските операции в Рафах, на границата с Египет, затвориха основния пропускателен пункт за помощи, което според хуманитарни групи влошава и без това тежкото положение в анклава. 

Стотици хиляди хора са принудени отново да бягат. Здравните власти на Газа призоваха за международен натиск, за да се отвори отново достъпът до южната граница и така да се осигури достъп за доставянето на помощи, медицински материали и гориво за електрогенераторите и линейките.

Съобщава се за ожесточени боеве в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, след като израелската армия се върна в райони, където според тях, "Хамас" се е прегрупирала. Палестинските въоръжени групи също казаха, че се бият с войски в лагера.

Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа, като хвърляха храна по пътя в окупирания Западен бряг. Камионите, идващи от Йордания, бяха нападнати на контролно-пропускателния пункт "Таркумия" западно от Хеврон. Групата заяви, че протестира срещу продължаващото задържане на израелски заложници в Газа.

Ръководителят на влиятелната ливанската военна групировка "Хизбула" Саид Хасан Насрала вчера заяви, че жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат по домовете си за началото на следващата учебна година, ако правителството им продължи с офанзивата си в ивицата Газа. Групировката ще продължи да изстрелва ракети към Израел както в подкрепа на палестинското ислямистко движение "Хамас", така и за да възпре израелските нападения срещу Ливан.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирански дрон

Украинската ПВО е свалила 9 дрона "Шахед" и ракета, изстреляни от руските сили

Украинската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 9 дрона "Шахед" и една ракета, изстреляни от руските сили в няколко области на Украйна. За денонощие Русия е нанесла 290 удара срещу 8 населени места в Запорожка област, съобщиха от местната администрация. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от плановете за..

публикувано на 08.06.24 в 09:15

Военноисторическият музей отбелязва Деня на бащата с много атракции, игри и награди

С вход свободен и много атракции, игри и награди -  Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на бащата. Музеят на авиацията край Пловдив също е подготвил специална програма. Програмиране на роботи,рисуване върху вода, стимулатор на състезателен автомобил, уреди за канадска борба и спортни игри са част от планираните..

публикувано на 08.06.24 в 08:59

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, протестират пред Белия дом

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, както и на подкрепата на Съединените щати за Израел, се очаква да обградят Белия дом в рамките на протест. С демонстрациите днес ще бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа. "Във връзка с обявените прояви във Вашингтон, в района на Белия дом са предприети..

публикувано на 08.06.24 в 08:35

В Берлин протестират срещу десния екстремизъм и повишаващите се цени на наемите

Граждански организации организират следобед демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм в Берлин. Целта на проявата е да привлече интереса към изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре. Сред организаторите са екологичните движения "Грийнпийс", "Световен фонд за дивата природа" и..

публикувано на 08.06.24 в 08:22

Всеки десети член на СИК във Великотърновско - подменен

Всеки десети нает член на секционни избирателни комисии в област Велико Търново е подменен.  Не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, това ще затрудни броенето на бюлетините, коментират от Районната избирателна комисия. За да..

публикувано на 08.06.24 в 08:08

След големия пожар: Възстановено е движението по магистралата Атина - Коринт

В Гърция е възстановено движението по магистралата Атина - Коринт и в двете посоки, съобщават от полицията. Загасен е пожарът, който беше предизвикан от катастрофа на цистерна с бензин и заради който трафикът беше спрян. Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар От силния огън пострада въздушният мост Истмос...

публикувано на 08.06.24 в 08:03

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели..

публикувано на 08.06.24 в 07:51