Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Лазаров: Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека

Днес в столичната галерия "ГрафикАрт" се открива негова изложба, посветена на Китай

| Интервю
Петър Лазаров
Снимка: Борислава Борисова

Трудно е човек да престане да върви по една утъпкана пътека. Това сподели пред БНР графикът Петър Лазаров.

Днес в столичната галерия "ГрафикАрт" се открива негова изложба, посветена на Китай. Тя ще остане там до 6 юни. 

Петър Лазаров определя себе си като себе си номад.

"Единственото нещо, което съм правил продължително и без прекъсване, това е гравирането. То е благодарение на моя преподавател Иван Маринов, при когото завърших във Велико Търново."

Прави го почти 45 години. 

"Свикнах с мисълта, че гравюрата е пътят ми и вярвам, че е така. Няма насилие върху психиката ми да правя само това. Но светът се променя, а човек остава капсулиран в едно усещане за себе си и за изкуството." 

Петър Лазаров разказа в предаването "Преди всички", че е бил "чужденец, гост, номад и преподавател в Китай". 

"Бях приет прекрасно не заради своите качества като човек, а за техниката, която владея – гравюрата на дърво. Там хората обичат добре изпипаната работа."

Синът му Виктор е роден в Китай. Той също рисува. 

"Аз съм на девет години. Всеки ден имам идея да си нарисувам геройче."

Вълнува се, че участва в съвместна изложба със своите родители и си спомня, че в Китай е било много красиво. Казва, че страната му липсва. Надява се да я посети отново, ако продължи да рисува и направи изложба там някой ден.

Петър Лазаров също признава, че и при него съществува носталгия по отношение на Китай. 

"Тя е неизцерима."

Българският график е живял и 25 години в Нидерландия, а творбите му са изложени на няколко континента. 

Учил е как се прави хартия в Япония. 

"Всяко нещо си иска ателието и материалите. Принципът на японците е да използваш това, което имаш в задния си двор."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - 5 има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани, има 4 секции на различни места на острова. Нашите..

публикувано на 09.06.24 в 04:48

В Италия българите гласуват в 27 избирателни секции

В Италия българите гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена - област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня.  Най-много секции - 3 има в българското училище в Милано. Две са в посолството ни в..

публикувано на 09.06.24 в 04:35

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Няма никаква промяна по отношение на показателите за подкрепа на управляващата Консервативна партия преди общите избори в Обединеното кралство на 4 юли, която продължава да изостава сериозно зад опозиционната Лейбъристка партия и прогнозите са за тежко поражение, съобщи "Скай нюз". "Скай нюз" цитира лорд Хейуърд, член на Камарата на лордовете от..

публикувано на 09.06.24 в 02:51

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11
Снимката е илюстративна, архив

Специализирана полицейска операция в Шуменско

В ход е операция за противодействие на престъпността, против нарушаване на политическите права на гражданите, за опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, предаде БТА.  Екипи на дирекцията и Зонално жандармерийско управление във Варна, при Главна..

публикувано на 08.06.24 в 19:56

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта, в които утре ще се проведат изборите за национален и европейски парламент.  Към момента няма получени сигнали за неизправни машини за гласуване, каза председателят на РИК Антони Върбев.  В районната комисия са получени сигнали да незаконна агитация в деня за размисъл.  Част от тях са..

публикувано на 08.06.24 в 19:39