Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските региони с добре образовано население показват по-високи нива на политическа активност

Проф. Румяна Стоилова: По-голямото доверие на хората в социалните медии показва разочарование от институциите

У нас 20% по-малко ще гласуват на изборите за ЕП в сравнение със страните от Европа

| Интервю
Румяна Стоилова
Снимка: БГНЕС

Недоверието към институциите и разочарованието от демокрацията са по-големи в целия регион на Централна и Източна Европа, включително Гърция и Италия. Това е червена лампичка и трябват повече усилия, за да се преодолее тази ситуация.

Това препоръча проф. Румяна Стоилова, председател на Българската асоциация на социологическите агенции, в интервю пред БНР. 

В предаването "12+3" тя коментира доклада от европейско социално проучване, публикуван преди дни.

"Знаем причините за недоверието. Една от тях са всички тези сигнали за корупция, които остават без последствия. Корупция има и на други места, но когато не следват действия да минимизират риска от следващи действия, това действа разочароващо за избирателите. Не случайно се набляга и на съдебната реформа. Тя е във фокуса на политиците, но остава неоценена от обществото и говореното единствено за корупция не води до съществени резултати", каза проф. Стоилова.

Докладът разкрива значителни различия в политическата ангажираност в европейските региони. Тези с добре образовано население показват по-високи нива на политическа активност. Резултатите показват различия в институционалното недоверие в различни региони. В скандинавските има по-ниски нива на недоверие, отколкото в континенталните страни и източноевропейските и средиземноморските.

Изследването се провежда над 20 години и обхваща Европа, не само страни от ЕС, и България участва. 

Недоверието е и резултат от преминалата криза от Covid-19.

"Когато индивидуалните усилия не са достатъчни за справяне с криза, нараства необходимостта държавата да се намеси. Разочарованието по времето на пандемията в страните с по-твърди мерки нараства", обясни проф. Стоилова.

Тя сподели, че трябва да се обърне внимание на политическите препоръки в доклада, "защото имаме проблем с недоверието и разочарованието".

"Едно от тях е да се намали разделението в обществото, а в българското то е значително структурно и на ниво нагласи. Така че, когато се говори, да се имат предвид различните социални слоеве, техните нагласи. Създаването на повече работни места, увеличаване на възможностите на младите хора и за по-добро образование, защото в кризи те са по-уязвими. И когато не намират подкрепа в преходите, недоверието им нараства. Недостигът на детски градини няма как да не увеличи недоверието в управляващите", предупреди проф. Стоилова.

Тя коментира, че на базата на проучването е направен извод, че хората, които разчитат повече на социалните медии, показва, че те са с по-голямо недоверие към институциите и се виждат непредставени в управлението на страната.

За предстоящите избори на 9 юни проф. Стоилова се позова на изследване на Евробарометър от пролетта на 2024 г.

"Лично ме притеснява, че вероятността да гласуват в евроизборите е близо 20 пункта по-ниска от тази за страните от ЕС", сподели тя.

И посочи: 

"Приоритети на българските граждани пред евроизборите са - борбата срещу бедността и социалното изключване, подкрепа за икономиката и работни места, здравеопазване и едва на четвърто място е бъдещето на Европа. Когато гражданите не виждат в дебата за тези приоритети, логично е, че ще е ниска заинтересоваността". 

Председателят на Българската асоциация на социологическите агенции препоръча добре да се следят няколко социологически агенции, 6, които правят изследвания за нагласите на гражданите за 9 юни. И припомни, че всяка агенция трябва да посочва кой е поръчал изследването, каква е представителната извадка, периода и метода. Вече има агенции, които не посочват поръчителя, а друга е с по-малка извадка.

"Нараства делът на отговорилите, че ще гласуват за други партии, които не са парламентарно представени. Това означава, че има потенциал да влязат в НС, но и риск да не влязат", коментира проф. Стоилова.

"Повечето политически партии поръчват изследвания, което е добре, защото освен рейтинги, им дават важна информация за пулса на обществото", допълни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян, на моста до бившето кино "Дружба“. Сигналът е подаден от гражданин в 10.20 часа, уточниха от полицията в областния град. На място веднага са пристигнали линейка и полиция, които са установили смъртта на жената. Тялото на починалата жена е приведено за аутопсия в МБАЛ "Д-р Братан..

публикувано на 10.06.24 в 13:16

При 66% обработени протоколи в област Силистра води ДПС

В Силистра се бави приемането и обработването на изборните книжа. В двора на Езиковата гимназия в града все още е пълно с автобуси и чакащи членове на секционни комисии. Работният ден на членовете на секционни избирателни комисии надхвърли 24 часа. Недоволството основно е заради дългото чакане. "Забавянето предполагам, че се дължи на може би..

публикувано на 10.06.24 в 13:10
Снимката е илюстративна.

Осъждан 67-годишен мъж простреля столичен полицай

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях. Нападателят е арестуван. На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с..

публикувано на 10.06.24 в 13:04
Проф. Вили Лилков

Вили Лилков: Следващите избори няма да са далече

Следващите избори няма да са далече . Това прогнозира пред БНР каза пред БНР проф. Вили Лилков от "Синя България" и уточни, че формацията ще продължи работата си "за разширяване на подкрепата" си за предстоящи избори: "След като си направим анализите в следващите дни и седмици, ще подготвим стройна програма за следващия вот".  При..

публикувано на 10.06.24 в 13:02
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: Стабилната конфигурация в парламента отново ще бъде на базата на закона "Магнитски"

Стабилната конфигурация в парламента ще бъде отново на базата на закона "Магнитски" . Това заяви пред БНР Костадин Паскалев, "Левицата".  "Т.е. под въздействието на външни фактори. В противен случай - управлението ще бъде нестабилно и нетрайно". Трудно е да се каже, че на тези избори има победители и победени , отбеляза той. "Левицата" се..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

97 досъдебни производства в прокуратурата от началото на кампанията до деня след изборите

От началото на предизборната кампания до 12.00 часа днес са образувани 97 досъдебни производства и 597 преписки, обобщават от Върховната прокуратура.  Данните са от постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Най-голям брой..

публикувано на 10.06.24 в 12:58

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:44