Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който продължава вече над две години, допълнил руският държавен глава.

Интервюто на Путин бива публикувано преди неговото посещение в Пекин в четвъртък и петък тази седмица.

Преди повече от година Пекин предложи мирен план с 12 точки с общи принципи за прекратяване на войната, в Украйна, но без конкретика. Предложението беше посрещнато тогава хладно както в Русия, така и в Украйна, а Съединените щати заявиха, че Китай се представя за умиротворител, без да осъжда руската инвазия. Москва определя действията си в Украйна като специална операция, припомня "Ройтерс". 

Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров обаче определи предложението на Пекин като "разумен план, който великата китайска цивилизация е предложила за обсъждане". 

Идеите на Китай включват успокояване на ситуацията, условия за постигане на мира и създаване на стабилност, както и минимизиране на въздействието върху глобалната икономика.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне . Това каза пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Путин освободи..

публикувано на 13.05.24 в 17:11
Министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич (вляво) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба - Белград, 13 май 2024

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна

Пред гостуващия в Белград украински външен министър Дмитро Кулеба новият премиер на Сърбия Милош Вучевич е изразил подкрепа за Украйна, но не и готовност Сърбия да подкрепи санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс".  Агенцията цитира изявление на Вучевич, в..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи. В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна..

публикувано на 13.05.24 в 18:47
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят..

публикувано на 13.05.24 в 21:37
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Владимир Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят..

публикувано на 14.05.24 в 12:47
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън:..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата...

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват "..

публикувано на 10.06.24 в 00:22

Паралелно преброяване на "Галъп": Шест български формации със свои депутати в следващия ЕП

ГЕРБ-СДС печелят евроизборите у нас с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР в изборния ден, при 75% извадка. Втори са "Възраждане" с 15,6%, следвани плътно от ПП-ДБ – 15,5%. ДПС са с..

публикувано на 09.06.24 в 23:59
Избирателната секция в генералното консулство в Истанбул.

Ниска активност на вота в Турция

Общо 46 495 са подадените гласове в Турция на изборите за Народно събрание. Голямата изненада на изборите в Турция беше изключително слабата активност в секции, които преди са били с висок брой гласуващи. Едно от тези места беше квартал..

публикувано на 09.06.24 в 23:36

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от..

публикувано на 09.06.24 в 22:59
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕНП ще формира бастион срещу левите и десните екстремисти

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще изгради бастион срещу екстремистите от ляво и от дясно, обеща днес председателката на Еврокомисията и член на ЕНП Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Коментарът на Фон дер Лайен е първа..

публикувано на 09.06.24 в 22:58