Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град Рафах в южния край на Ивицата Газа, където са намерили подслон повече от половин милион души, принудително напуснали други части на анклава.

Израелският военен говорител Даниел Хагари съобщи, че израелските сили са елиминирали около 100 бойци на "Хамас", открили са 10 тунела и много оръжия в Рафах от началото на операцията преди седмица.

Боевете се засилиха и в северната част на Ивицата Газа, като израелската армия се завърна в райони, където твърдеше, че вече е разбила "Хамас".

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан ще посети Израел и Саудитска Арабия този уикенд. Администрацията на президента Джо Байдън отказа да коментира твърденията, че Израел се е съгласил да не разширява значително операцията си в Рафах преди посещението на Съливан.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и Лясковец.

публикувано на 29.05.24 в 07:57

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06