Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Снимка: Архив

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни.

Екоактивист се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. 

Докладът на природозащитната организация включва примери за вредни субсидии в земеделието, транспортната и водната инфраструктури от редица държави, сред които е и България. 

Макар че тези вредни, според WWF, субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях е свързана със селското стопанство. 

Проучването обръща специално внимание на субсидираната паша на едър рогат добитък в националните паркове по мярката "пасторализъм". 

Вредното въздействие, според експертите на организацията, се състои в това, че кравите утъпкват и преизпасват тревни местообитания и редки растения, замърсяват извори и езера, навлизат в резервати, пречат на дивите кози да заемат оптималните си местообитания. 

Докато пашата в националните паркове остава разрешена от закона, спирането на субсидирането ѝ би спомогнало да се намали натискът върху природата, смятат специалисти от WWF. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18