Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

| Интервю
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли
Снимка: Валя Апостола

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник, заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ.

"Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е празник, защото сигурната зона е място, където 98 деца ще имат възможност да живеят в много добри условия, ще разполагат със специални помещения за момичета, за деца с увреждания, с всекидневна, където децата ще се занимават ежедневно", посочи тя в предаването "Хоризонт до обед". И напомни, че непридружените деца са абсолютно сами в страната:

"Преминали са много граници, срещнали са страхотни предизвикателства и имат нужда от специални грижи. Когато детето е без родители заслужава специално внимание, грижа и подкрепа".

По думите ѝ в момента в центъра са настанени около 150 деца, като 58 от тях са непридружени. Повечето от тях са от Сирия, добави Боряна Гидикова и подчерта, че на днешния празник те ще пеят и казват стихотворения на български език.

Според нея това е първата стъпка, която трябва да се прави по отношение на грижите и закрилата на непридружените деца:  

"40% от тях, тук в Харманли, са получили международна закрила, след което трябва да бъдат изведени от центъра и настанени в социална услуга. /…/ Въпреки усилията за увеличаване на бройката в социалните услуги за подкрепа на децата в страната, все още много от тях не са готови да работят с деца бежанци, мигранти и да посрещнат техните специфични нужди".

През 2022 г. броят на настанените непридружени деца в социалните услуги е едва 29, а през 2023 г. той се увеличава на 43, посочи Гидикова. По думите ѝ обаче в момента 178 непридружени деца са потърсили закрила и са настанени в сигурни зони в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Цялото интервю на Ирина Недева с Боряна Гидикова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15