Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аларма Пънк Джаз" открива годината ударно с турне

Джаз дуото Шарески-Йованович (Скопие / Берлин) ще представи новата си програма на 18, 19 и 20 януари в Пловдив, София и Велико Търново. С тази кратка зимна серия "Аларма Пънк Джаз" започва поредица съвместни концерти с "Гьоте Институт - България" с участието на съвременни авангардни и ъндърграунд музиканти, които живеят и творят в Германия.

Георги Шарески и Марко Йованович
Снимка: Мите Кузевски

Пригответе се за истински маратон тази седмица. Георги Шарески и Марко Йованович, двама от най-оригиналните европейски джаз инструменталисти с корени от Балканите (и опит и въображение, които ни отвеждат към американския блус, Бъркли, Берлин, Западна и Северна Африка), отново са в България. В София – за втори път като дуо (на 19 януари), а в Пловдив и Велико Търново (съответно на 18 и 20 януари) – премиерно.

Георги Шарески (поредният ключов македонски джаз китарист в афиша на "Аларма Пънк Джаз" за последните 12 месеца след Сашо Поповски миналия януари и Тони Китановски през април 2023) съвсем не е непознато име на слушателите на "Аларма". Той гостува за първи път в София именно по покана на "Аларма" със супергрупата си Skopje ConnectionДжиян Емин - валдхорна и пиано и Лука Акуино - тромпет) през ноември 2011 г., като същата година, малко преди това (през септември) представи триото и на уърлд мюзик форума "Без граници" в Балчик. В албумите на Шарески (още в онези ранни години) срещаме ключови музиканти от световната сцена – Фраческо Бердзати (когото гледахме и на Варненския джаз фестивал миналия юли), Ури Гурвич (който няколко години по-късно направи дебют на лейбъла Tzadik на Джон Зорн с Петър Славов на контрабаса), Оливер Йосифовски (създателя на "Любойна" и първи басист на "Фолтин"), Ернст Райзехъри др. Част е и от авангардния колектив No Lands Man (страничния проект на музикантите от Fish In Oil, също стари приятели на "Аларма") заедно с Джиян Емин, Дейв Уилсън, Войно Диздар (клавириста на Рамбо Амадеус) и др. Завършил е китара и композиция в "Бъркли Колидж", негов преподавател е самият Дейвид Тронзо, а през последното десетилетие живее между Скопие и Берлин, където свири и записва с музиканти като Борис Бел (Германия), Александър Петров (Северна Македония), Антти Виртаранта (Финландия) и др.

Марко Йованович е музикант със сръбски корени, роден в Мюнхен през 1978 г., и е сред топ-виртуозите на хармониката в Европа към днешна дата. Създател е на Harmonica School Berlin, a сред влиянията си посочва наистина богата палитра музиканти от цял свят – от Хауърд Леви до Абдел Гадир Салим от Судан, от Литъл Уолтър, през пакистанската певица Абида Парвийн, до Йехуди Менухин, от Шабан Байрамович и хеви метъла до Рави Шанкар. През годините е бил част от различни блус-рок формации - Lars Vegas & The Love Gloves, Little Sam Lud (с американския китарист Райън Донахю), дуо с Bluesrudy от Германия. В "балканския блус" се впуска преди няколко години заедно с хърватския китарист и автор на песни Бранко Галоич, а африканските му приключения включват турнета със сахрауи дивата Марием Хасан от Западна Сахара (до самия край на живота й през 2015г.) и концерти с групата Afrikadelle.

Двамата се запознават в Берлин преди няколко години, благодарение на контрабасиста Кристиян Шанц. Имат един съвместен албум - Big Love, издаден през 2023г., и в момента работят по втори.

Цялото турне се организира от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и е не само първото ударно събитие за платфромата за 2024 г., но и първо от новата съвместна серия на "Аларма" в партньорство с "Гьоте Институт – България", фокусирана върху съвременни авангардни и ъндърграунд музиканти, които живеят и творят в Германия. Започваме от пловдивския "Би Боп", после се връщаме в София, където "Гьоте Институт" са и наши физически домакини, а накрая имаме и специален бонус (с гост музикант) във великотърновския "Мелон", партнирайки си традиционно и с арт-организацията "ТаМ".

В ефира на БНР можете да слушате интервюта с Георги Шарески и Марко Йованович в първия час на "Пулсиращи ноти" по "Хоризонт" днес (понеделник, 15 януари) след новините в 22.00 ч., в "Аларма Югозапад" по Радио Благоевград също днес (понеделник, 15 януари) след новините в 23.00 ч. и в сряда (17 януари) в "Аларма" по програма "Христо Ботев" от 21.30 до 23.00 ч.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10