Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ричард III" – театър за/на историята

Неделя. 00.15. Още цял ден и няколко часа преди началото на седмицата. Времето за радиотеатър. Перфектното време за радиотеатър.

Тази неделя пиесата е историческа. По повече от един начин. Историческа и по съдържание, но и по форма. Но за това след малко.

"Ричард III" от Уилям Шекспир разказва за възкачването на престола и краткото царуване на, разбира се, Ричард III, крал на Англия. Ричард, дюк на Глостър не е герой, героите на Англия са мъртви, напротив – Ричард е принцът на Макиавели в действие. Пиесата е кулминацията на първата историческа тетралогия на Шекспир. След като виждаме хода на историята в трите части на "Хенри VI":

В Първа част – политическите машинации след загубата на английските територии във Франция и прекурсорите на Войната на Розите;

Втора част – невъзможността Хенри да спре разпада на тъканта и единството на нацията;

в Трета част ставаме свидетели на варварския разпад на Англия към хаос, отмъщение и война. В края на Трета част Ричард убива Хенри, синът на Хенри - Едуард вече е мъртъв, династията на Йорк може да започне с крал Едуард IV, брат на Ричард, на престола. Войната сякаш е свършила, краят на кръвопролитията е тук. Публиката обаче вижда трансформацията на Ричард от лоялен поддръжник на каузата на Йорк в бъдещ злодей още в Трета част на "Хенри VI". Ричард ще направи всичко, за да вземе властта от брат си.

Толкова за съдържанието. Това е Шекспир, публиката няма нужда от убеждаване, за да слуша Шекспир. Сега две думи за продукцията.

Пиесата е историческа за Радиотеатъра, защото освен мисията на редакцията за художествен подбор и качество, доказва и тази на архиватор на постиженията в българската драматургия и актьорска игра. Не е въпрос на носталгия и противопоставяне с настоящето, а на школа, на опит и традиция, когато говорим за най-впечатляващото поколение актьори, които за "Ричард III" радиото е събрало в една продукция:

Ричард III - Наум Шопов; Бъкингам - Апостол Карамитев; Лейди Ана - Невена Коканова; Кларънс - Иван Kондов; Ричмонд - Васил Стойчев; Кейтсби - Иван Стефанов; Тиръл - Георги Черкелов; Станли - Димитър Стратев; Хейстингз - Любомир Кирилов. Участват още: Коста Цонев, Саркис Мохибян, Любка Алексиева, Надя Топалова, Борис Сарафов, Петър Стойчев. Режисьор е Георги Аврамов.

Слушайте на 10-и март от 0.15 часа.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05