Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

Бургас ще е домакин на Първия черноморски международен литературен фестивал (6-9 юни)

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска. Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи.

Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много мероприятия в посока изкуство – изложби, театрални постановки, концерти, книжни премиери. В последните няколко години в града процъфтява библиотечният туризъм, заявява Кършийска.

Директорът на Регионалната библиотека съобщава, че от 1 юни читалнята отново започва да работи денонощно. "Категорично има смисъл в това, което се случва", вярва Кършийска. 

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

В предаването гостува и зам.-кметът по културата на Община Бургас – Диана Саватева – за да разкаже повече за събитията в Културния календар на Общината. 

По думите на Саватева Бургас е активен целогодишно, но през летния сезон жителите и посетителите на града са по-отворени да се включват в културния и обществен живот. Ето защо за а пета година Община Бургас организира тематични уикенди. "Това, което направихме, е да структурираме този пъстър, културен, събитиен календар, така че на хората да им е по-лесно да планират пътуване до Бургас и да разпознават града не просто като отбивка, а като място, където има какво да правят", заявява Саватева.

За първи път градът ще отбележи официално празника Летен Никулден (9 май), като църковните и битови традиции ще бъдат допълнени от пъстра музикална програма и кулинарни демонстрации, съобщава зам.-кметът по културата.

Тази година в Бургас минава под знака на 90-годишнината от рождението на Христо Фотев и предстоят още събития в чест на големия поет. Саватева допълва, че на 10 май ще се състои и  финалът на конкурса "Петя Дубарова", като младите автори ще бъдат наградени на церемония в Културен център "Морско казино".

Черноморският международен литературен фестивал (6-9 юни) е едно от най-ярките събития в Културния календар на Община Бургас. Над 50 писатели, издатели, хора на литературата от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще гостуват в Бургас за първото издание на фестивала. Бургаската публика, която, по думите на Саватева, е любопитна и начетена, ще има възможността да се срещне с големи имена от света на литературата. "Бургас е литературен град в сърцето си – това е завинаги.", казва гостът.

Бургас е и музикален град, а август е фестивалният месец, в който градът ще бъде на музикална вълна.

Саватева завършва разговора с думите: "Следете нашия културен календар – той непрекъснато се надгражда и обогатява."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19

"Равновесие" на Гергана Минкова в галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" представя изложбата на талантливата художничка Гергана Минкова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват връзката между реалността и въображението. С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на..

публикувано на 29.05.24 в 14:45
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Изкуство, което не служи на просветата, за мен е безсмислено

Няколко дни след 24 май в "Нашият ден" диригентът Йордан Камджалов споделя своите възгледи за просветата, културата и образованието, като път към цялостното здраве на отделния човек и на обществото. За втори път – на 28 септември – интердисциплинарният просветния център "Академия за човека" , дело на фондация "Йордан Камджалов", ще отвори..

публикувано на 29.05.24 в 13:56