Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

| обновено на 08.05.24 в 10:28
Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села. Гост в студиото беше Александър Дунчев, известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите.

В предаването Дунчев обясни, че проблемът има двойно измерение: от една страна, общественото притеснение от гледката на отрязани дървета по улиците и пред домовете, и от друга — реалната опасност, която тези дървета могат да представляват. Той посочи, че коренът на проблема е в загубата на доверие към местните власти и институциите, които би трябвало да се грижат за зелените площи.

Според него честата смяна на кадри с политически назначения е довела до уволненията на истински специалисти и е заменила професионалното управление на градските зелени площи с "нашите хора". Тази практика е разрушила доверието на гражданите в способността на общините да се грижат адекватно за дърветата.

В разговора Дунчев акцентира и върху факта, че дърветата, надвишаващи 50-60 години, често стават опасни. Той изтъкна и рисковете от климатичните аномалии като тежки снеговалежи, които могат да предизвикат падане на дървета или клони.

Дунчев препоръчва гражданите активно да се включват в процесите на управление и да настояват за прозрачност и спазване на общинските правила за обгрижване на дърветата. Той също така посъветва хората да търсят услугите на квалифицирани арбористи и дендролози, които могат компетентно да оценят състоянието на дърветата.

В заключение Александър Дунчев изрази надежда, че постепенното изчистване на политизацията в общинските и държавни структури ще доведе до възстановяване на професионализма и доверието на гражданите към тези институции

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите на спешната медицинска помощ у нас

След Световния ден на спешната помощ – 27 май в "Lege Artis" говорим за спешните медици и професията парамедик с И ва Пехливанска – председател на Съюза на парамедиците в България. За поредна година вниманието на българското общество беше насочено към проблемите на спешната медицинска помощ у нас , заявява Пехливанска. По данни на съсловната..

публикувано на 29.05.24 в 12:59

"Всичко за здраве, здраве за всички": 77-та Световна здравна асамблея

В момента протича 77-та Световна здравна асамблея , организирана от СЗО под надслов "Всичко за здраве, здраве за всички". Форумът, чиято цел е да бъдат очертани днешните здравни предизвикателства, ще продължи до 1 юни с участието на високопоставени медицински и политически представители от цял свят. В "Lege Artis" доц. Ангел Кунчев – водещ на..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Никола Тулечки: Опасенията за контролиран и купен вот винаги са основателни

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори, изразявайки загриженост за възможни случаи на купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" Никола Тулечки, основател на "Данни за добро", коментира дали..

обновено на 29.05.24 в 11:46

Какъв въздух диша България?

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград. Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха ...

публикувано на 29.05.24 в 10:37

Бъдещето на България през очите на младите ще се обсъжда на конференция

Предстои конференцията "Бъдещето на България през очите на младото поколение". Инициатор и организатор на конференцията е Нидерландско-българската бизнес асоциация. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден", Мила Панчева, зам.-председател на организацията, сподели своите виждания и очаквания от конференцията. Асоциацията е..

публикувано на 29.05.24 в 10:26