Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се мерки за военно обучение на гражданите

Снимка: БГНЕС

От стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност. 

Част от възможностите са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането. 

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго. 

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия. 

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов: 

"Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка. И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним Резерва в кратки срокове".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също каза, че: "С мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме вътрешни дискусии доста тежки. Те ще станат и обществени".

И като добър пример посочи евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в Доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като "зелена светлина" за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за Резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шест отбора мерят сили в областното състезание "Млад огнеборец"

Областното състезание "Млад огнеборец" с младежките противопожарни отряди ще се проведе на 22 май, сряда, на градския стадион в град Джебел, съобщиха от МВР-Кърджали. Надпреварата ще премине в две спортни дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”. Участие ще вземат шестте отбора - победители в..

публикувано на 20.05.24 в 14:34

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45