Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енолог: За качествено вино е нужна чистота – и в гроздето, и в съдовете, и в технологията

Ястието и напитката трябва да се съчетават цветово

2
Лилия Николова
Снимка: Личен архив

За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.

В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години  вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.

Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.

Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.

За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът

Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24