За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.
В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.
Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.
Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.
За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът
Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци. Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..
Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там. Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..
Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..
Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга, която е вдъхновена от посещението ми в село Хухла,..
Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика. „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..
Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..
Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско. Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478