Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Тодоров: Очаквам извънредни местни избори в Хасково заедно с европейските

| Интервю
Камен Тодоров
Снимка: Личен Архив

Интервю на Божидар Събев с Камен Тодоров, общински председател на БСП в Хасково - звук:

Извънредни местни избори в Хасково заедно с вота за евродепутати очакват местните социалисти. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали "След първото кафе" общинският лидер на БСП в Хасково Камен Тодоров. Според него, има достатъчно време това да се случи, дори решението на местния Административен съд да бъде обжалвано пред ВАС.

"Има достатъчно време върховните магистрати да се произнесат и държавния глава Румен Радев да насрочи извънредни избори за общински съвет заедно с европейските. Така ще се спестят много средства", допълни Тодоров.

БСП в Хасково са убедени, че ако има извънредни местни избори за общински съвет единствено в Хасково, това ще концентрира много повече внимание, от колокото на едни редовни местни избори. "Надваме се този обществен фокус да намали рязко негетвните и порочни за изборния процес практики. БСП има достатъчно ресурси да мобилизира повече експерти, застъпници и наблюдатели", заяви той.

Предстои да видим дали решението на Административния съд в Хасково за касиране на избора на общински съветници ще бъде атакувано пред Върховния административен съд, допълни Тодоров. 

"Важно е да кажем, че Административният съд в Хасково излезе с едно правилно решение, което пък доказва, че изборът е не само недействителен, ами трябва да се знае и че нарушенията явно са били в огромен мащаб. Какво следва? Следва, че ако си направим извод от това как се проведе и самото заседание на ОИК, можем да заключим, че тъй като имаше само един глас, който е "За" обжалване на рашението, първо - това решение на ОИК показва, че тя признава, че е некомпетентна и неготова да проведе иззборът по честен и законен начин. А второ, което показва, е, че те признават мотивите на съда, с които и самият избор на общински съветници е обявен като недействителен", коментира Тодоров.
Според него оттук нататък следва тези, които са заинтересовани, като ГЕРБ и ДПС, да обжалват. Това може да стане в 7-дневен срок от връчване на решението на съда.
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл най-горе.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Журналистът Георги Кулов показва лицата на балканския фолклор във фотоизложба

На 3 юни от 18 часа в Арт галерия "Кръг" на бул. "Тракия" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор" в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. С тази експозиция Арт движение "Кръг" стартира акцията „Журналисти и каузи“, в която ще представя журналисти от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38

17 картини на бивши и настоящи възпитаници на СУ "Отец Паисий" в благотворителен търг

17 картини на бивши и настоящи възпитаници и приятели на СУ "Отец Паисий" в Кърджали участват в първия по рода си благотворителен търг с тайно наддаване, който събира средства за лечение и възстановяване на нуждаещи се кърджалийци. Аукционът ще продължи до 11 юни, а информация за него може да се намери в социалните мрежи и сайта на училището. На трети..

публикувано на 03.06.24 в 10:10
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35