Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Господинов: Топлото време през февруари не е необичайно, но зимата не е свършила

Топлото време през февруари не е нещо невъзможно и необичайно за този период на зимата, въпреки че температурите не са типични за месеца, наречен Малък Сечко от народа ни. Това коментира за Радио Кърджали доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология. Февруари е последният зимен месец и колкото повече се доближаваме до пролетта, честотата на такива събития с по-високи температури се увеличава, особено когато има по-голяма атмосферна динамика, обясни той.

"Това са особености на атмосферната циркулация. В момента има устойчив пренос на въздушни маси от запад на изток, при което в района на Балканския полуостров и на България доминират топла въздушна маса, условия за ветровито време, което съответно пък не позволява на температурите да се понижават през нощта и съответно това са причините за относително топлото време. Но в тази циркулационна обстановка пък ще се получат също и възможности за формирането на циклони", обясни ученият. Преминавайки през Балканския полуостров тези циклони ще донесат студен въздух от север и валежи, включително от сняг. Застудяването ще се усети още в средата на месеца, зимата още не е приключила, каза доц. Господинов.

В последните десетилетия и години преобладаваха топлите пролетни сезони, като изключение от тазе тенденция са последните три години, когато пролетта и особено месец март бяха относително студени, припомни доц. Господинов. Според него "засега нямаме основание да смятаме, че месец март ще бъде относително студен. Това не е изключено, защото когато говорим за толкова напред във времето, ние само можем да кажем, че има определена вероятност сезона или месеца да са такива". През март ще има и валежни периоди, като не са изключени и валежи от сняг. "И все пак е много вероятно да бъде относително по-топъл спрямо това, което беше през 2021-22 година".

Преди дни учените от Националния институт по метеорология и хидрология обявиха, че са в стачна готовност. Причината е ниските заплати и ниският бюджет, който не е увеличен за поредна година. Институтът е българската хидрометеорологична служба, която има отговорности на национално ниво за осигуряване на гражданите, държавните институции и обществеността в качествена метеорологична, хидрологична информация и прогнози и се нуждае от адекватно финансиране, за да изпълнява задълженията си.

Доц. Господинов припомни, че наблюдението, производството на данни за състоянието на атмосферата, на хидросферата в  България, състоянието на реките, подземните води е много важна дейност: "Тя е необходима за  много аспекти от човешкия живот и дейност на хората, необходима на държавните институции, за да могат да вземат решения... Прогнозите са също една важна дейност на института. В него работят много висококвалифицирани специалисти, чиято експертиза е плод на десетилетия."

НИМХ е на повече от 100 години, той е един от най-старите институти с научен характер в страната ни, първите му структури са създадени още след Освобождението през 1878 г., както е и един от първите институти в Европа.

По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Журналистът Георги Кулов показва лицата на балканския фолклор във фотоизложба

На 3 юни от 18 часа в Арт галерия "Кръг" на бул. "Тракия" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор" в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. С тази експозиция Арт движение "Кръг" стартира акцията „Журналисти и каузи“, в която ще представя журналисти от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38

17 картини на бивши и настоящи възпитаници на СУ "Отец Паисий" в благотворителен търг

17 картини на бивши и настоящи възпитаници и приятели на СУ "Отец Паисий" в Кърджали участват в първия по рода си благотворителен търг с тайно наддаване, който събира средства за лечение и възстановяване на нуждаещи се кърджалийци. Аукционът ще продължи до 11 юни, а информация за него може да се намери в социалните мрежи и сайта на училището. На трети..

публикувано на 03.06.24 в 10:10
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35