Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Сега всичко ще е наред. По-сериозни действия – след евроизборите

| Интервю
Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Тази ситуация, определяна от наблюдатели и медии с терминология от киното, може да се окаже опасна за участниците в нея. Това допусна политологът Страхил Делийски в коментар на събитията от последните дни във връзка със съставянето на правителство. „Тази кинематографична рамка може да се окаже опасна, защото публиката може да откаже да приеме това, което се случва като драма или като трилър и да го приеме като комедия. В момента, в който публиката приеме политическата драматургия като комедийно шоу, тогава за тези, които участват в това шоу няма да е никак лесно да търсят доверието на тази публика. И тук е моментът, в който участниците в политическия процес трябва да ни представят онова, което се случва през някаква драматургична рамка и история“, каза Делйски.

Като липса на политическо въображение определи политологът ситуацията, в която страната е поставена от управляващите коалиии в последните дни при преговорите помежду им. „Едната коалиция е на власт и печели доверие, защото преди две години обеща да изхвърли Брисов и Пеевски от политиката. Сега се оказва, че за да остане тази коалиция – ПП/ДБ на власт, е необходима санкцията на Борисов и Пеевски“, припомни политологът. Той посочи като пример молбата на ген. Атанас Атанасов от нощната пресконференция на ПП/ДБ към Бойко Борисов да се включи в преговорите. „Ти молиш човека, заради чието изгонване от властта ти си взел някакви гласове, го молиш да помогне ти да останеш на власт. Тука, ако говорим за драматургия, става въпрос вече за Бекет и Пинтер, влизаме в тежко абсурдисткия жанр“, коментира Делийски. От друга страна Делян Пеевски излезе с открито писмо – демонстрация на балансиращата позиция, „която всички признаха, че има в това мнозинство господин Пеевски“, припомни детайли от последните дни политическият наблюдател.

„Това е една граничеща с абсурда ситуацията, от коята, за да се излезе, трябва наистина висока политическа подготовка и богато политическо въображение, което явно липсва на повечето от участниците в този процес ..., защото те не са политици и отказват да мислят все още като политици, въпреки че от две години са в политиката. И второ, защото слушат повече ПР-ите си, отколкото хората, които разбират от политика“, каза още Делийски. По думите му вероятно има по-дълбоки системни фактори, но това е непосредствената причина за случващото се. „Защо по този начин ултимативно си говорят участниците в преговорите, пред кого разиграват тези роли, позиции – дали е пред избирателите, дали е за пред партньорите, дали е за пред спонсорите си, още не можем много да преценим“, допълни той.

„Опозицията щеше да има роля, ако имаше дори хипотеза, че може да се търси различно мнозинство в рамките на същото народно събрание. В момента не виждам такова поле. Имаме „Възраждане“, които стоят сравнително стабилно, като опозиция, от една страна. От друга страна имаме една социалистическа партия, която е напът да се самозатрие и не мисля, че това в момента е най-важният проблем на социалистическата партия“, коментира Делийски възможността опозицията да „осребри“ ситуацията.

Прогнозата, която направи политологът за изход от драмата с мандата: „Всичко ще бъде наред. Нещата ще станат по начин, по който поне в следващите два-три месеца да няма политически турболенции. След евроизборите ще влезем в нова ситуация и тогава можем да очакваме по-сериозни действия“.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Журналистът Георги Кулов показва лицата на балканския фолклор във фотоизложба

На 3 юни от 18 часа в Арт галерия "Кръг" на бул. "Тракия" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор" в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. С тази експозиция Арт движение "Кръг" стартира акцията „Журналисти и каузи“, в която ще представя журналисти от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38

17 картини на бивши и настоящи възпитаници на СУ "Отец Паисий" в благотворителен търг

17 картини на бивши и настоящи възпитаници и приятели на СУ "Отец Паисий" в Кърджали участват в първия по рода си благотворителен търг с тайно наддаване, който събира средства за лечение и възстановяване на нуждаещи се кърджалийци. Аукционът ще продължи до 11 юни, а информация за него може да се намери в социалните мрежи и сайта на училището. На трети..

публикувано на 03.06.24 в 10:10
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35