Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите приеха мерки срещу коклюш

Снимка: gov.bg

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. 

Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева.

"Основната планова имунизация да стартира по-рано – от 6-та седмица. И второ, Министерство на здравеопазването ще осигури възможността бременните между 27-а и 36-а гестационна седмица, които желаят, да се имунизират безплатно срещу това заболяване", поясни Кондова.

"Ще бъде създадена организация в РЗИ за извършване на безплатни имунизации на желаещите бременни", уточни тя.

Министър Кондева посочи, че регистрираните случаи на инфекцията в страната вече надхвърлят 500, като за сравнение миналата година за същия период са били 4. 

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че се предвижда във всеки областен център да има кабинети за безплатна имунизация на бременни.

"Ако има необходимост – може да се организират мобилни кабинети, но броят на бременните жени не е толкова голям и трябва да се види какъв е интересът към имунизация", посочи той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Златоград провеждат празник на чевермето

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 16:45

Откриха 13-годишното момче, обявено за общодържавно издирване

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирва се 13-годишно момче от Хасково Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи полицията. 

публикувано на 11.05.24 в 16:35

Издирва се 13-годишно момче от Хасково

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Снощи в 23:40 ч.в Районно управление - Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният й син не се е прибрал след училище. Момчето ДЕНИЗ РАМАДАН ЯШАР преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил..

публикувано на 11.05.24 в 12:43

Наближава крайният срок за назначаване на секционните комисии

Остават два дни до крайния срок, в който районните избирателни комисии по места да назначат секционните избирателни комисии. Това сочи хронограмата за предстоящия на 9 юни вот - 2 в 1, за избор на представители в Европейския парламент и за народни представители. Всички общини са постигнали съгласие относно назначаването на секционните избирателни..

публикувано на 11.05.24 в 12:29

Удостоверяват машините за гласуване

Започна удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление. Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от..

публикувано на 11.05.24 в 11:06
патици

Огнище на птичи грип е установено в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия..

публикувано на 11.05.24 в 10:32
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за празника са на..

публикувано на 11.05.24 в 09:20