Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Дипломатът пристигна лично, заради изключителните успехи на възпитаниците на Езиковата гимназия в годините

| Репортаж
7
В края беше направена традиционната "семейна снимка" от събитието
Снимка: Галина Стефанова

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините.
Немската езикова диплома – Das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz, известна като DSD, е официален сертификат, който се издава от Министерството на образованието на Германия след специален курс на обучение и положен изпит. Тази диплома е вход за висши училища във всички немскоговорящи държави в Европа.

Връчването на дипломите се случи на церемония, която от години се изпълнява при приключване на специалния курс на обучение. Освен абитуриентите-дипломанти, учителите и родителите им, присъстваха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, културното аташе на немското посолство Дебора Лавал, зам.-кметът на общината Веселина Тихомирова, началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова, директорът на гимназията Даниела Павлова, гости.
Вашето училище „Христо Ботев“ от години е на челните места във всички класации по отношение на знанията и уменията по немски език. Имиджът на това училище, неговото реноме, е изключително висок, особено по отношение постиженията, свързани с немския език и това е една от причините, както много деца, така и техните родители да изберат това училище“, подчерта в приветствието си посланик Планк. Тя оцени високо труда и на учителите, и на учениците в годините, за постигането на тези високи резултати.

Дипломатът говори още за изключителната важност на предстоящите избори за европейски парламент и призова младите хора, а и всички присъстващи, да упражнят правото си на глас за по-доброто бъдеще на общия ни дом – Европейския съюз. „Целият екип на посолството е винаги на Ваше разположение, за да водим този диалог с Вас, за да отговаряме на въпросите, за да продължим заедно напред. Винаги сте ни добре дошли“, покани младите кърджалийци посланикът. „Искам да Ви благодаря за това, което сте постигнали. Искам да поздравя Вашите преподаватели и Вашите родители и да Ви пожелая всичко най-хубаво по пътя, който Ви предстои“, каза в заключение посланик Планк.

"Скъпи ученици, още от утре ще разберете колко е важна основата, която сте положили с труда си в тези няколко години", започна приветствието си кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. „Още от утре Вие ще бъдете изправени пред един от най-важните кръстопътища в живота си, а именно – оттук нататък накъде? И ако Вие нямате тази стабилна основа, несъмнено положена в най-добрата езикова гимназия не само в областта, превърнала се в еталон и в цяла България, прочута и в света, както разбрахте, реномето на ботевци е силно и в Германия, така че още от утре Вие ще поемете по много важен път“, подчерта градоначалникът. Той допусна, че много от DSD-дипломантите ще продължат образованието си в чужбина, но „много искам и силно се надявам някой ден Вие да се върнете в родината, а защо не и в родния град – Кърджали, защото Вие сте надеждата, Вие сте всичкото за утрешния ни ден“, не скри емоции кметът. Той благодари на учителите и родителите за подкрепата и усилията да отгледат, да подготвят и помогнат на абитуриентите да постигнат успех.
От името на основния преподавателски състав на класовете за немска езикова диплома за този випуск пожелания поднесе главният учител Нигяр Наим. Тя не скри, че в годините не е било лесно нито за учениците, нито за учителите им. Преподавателката отправи съвети към възпитаниците си да следват и постигат целенасочено мечтите и целите си, но също да устояват правото си „да бъдат себе си“.
Директорът на Езиковата гимназия Даниела Павлова посочи, че денят е празник на немския език в Кърджали. Владеенето му открива големи възможности пред дипломантите. Тя благодари на посланик Планк за оказаното уважение към учителите и възпитаниците на школото.
Изпитващият за DSD диплома Харалд Хаак, представител на немското образователно министерство, също поднесе емоционално приветствие към зрелостниците. 

Преди официалната церемония Н.Пр. Ирене Мария Планк разговаря с преподавателския състав от немската катедра на гимназията. Н. Пр. Планк получи възпоменателен златен медал от стогодишнината на училището. Беше обсъдено бъдещото сътрудничество, за да се съхранят добрите традиции, наложени от Езиковата гимназия в Кърджали в постигането на високи резултати в обучението по немски език в България. 

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проучване сочи, че гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение към..

публикувано на 02.06.24 в 13:12

Ще информират младите хора за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от Сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното пространство има..

публикувано на 02.06.24 в 10:59

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица (видео)

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, " за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в..

публикувано на 01.06.24 в 19:07
Перперикон

С 24-часово видеонаблюдение пазят Перперикон от вандали

Вандали унищожават средновековната кула на Перперикон като драскат върху старината. За това алармира в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова. Тя изрази надежда изграждането на видеонаблюдението да дисциплинира недобросъвестните туристи, някои от които също вредят на паметника, като..

публикувано на 01.06.24 в 01:06

Фондация "По-диви Родопи" разселила над 1000 елени през последното десетилетие

През последните десет години екипът на Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари.  Размерът и обхватът на популациите на елени в Източните Родопи продължават да се увеличават, а с него и положителното въздействие върху биоразнообразието. Връщането на видовете в природата на Източни Родопи се осъществява в..

публикувано на 31.05.24 в 09:01

Броят на изпитите на кандидат-шофьорите ще се ограничи

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Подготвят се и други..

публикувано на 30.05.24 в 14:35

Околовръстният път на Хасково ще облекчи цялостно трафика към ГКПП Маказа

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково, в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, предаде БТА.  Целта е..

публикувано на 29.05.24 в 09:59