Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Blue Moon-songs of Billie Holiday“ - новият проект на Мира Кацарова


На рождения ден на Лейди Дей - 7 април, пловдивската джаз певица Мирослава Кацарова представи новият си проект Blue Moon-songs of Billie Holiday  в Sofia Live Club, заедно с любимите и музиканти и приятели Мирослав Турийски, Веселин Веселинов - Еко и Христо Йоцов. 

Днес 9 април е ред и на Пловдив да отбележи 100 годишния юбилей на Били Холидей. Началния час е 21:00 часа мястото Bee Bop Cafe. Композициите, които Мира е подбрала за проекта си, са с нов аранжимент и звучене и са нейният личен прочит на музиката на една от най - влиятелните джаз вокалистки в историята.  

На сцената на Bee Bop Cafe ще видим още и двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев – алт саксофон и Божидар Василев – тромбон. Гост - музикант ще бъде и виртуозният китарист Николай Карагеоргиев,  който през последните 10 години живее и работи в Швейцария, и по-специално в Swiss Jazz Orchestra

Снимка

Ето какво казва за своя първи досег до музиката и магнетичната личност на Били Холидей, както и за предстоящия си проект, Мира :

Прочетох биографията ѝ "Лейди пее блус", когато бях 14 годишна. От тогава съм влюбена в джаза, в нейния магичен глас, в провлачената й меланхолична певческа фраза, във вродената й тъга, в самобитната й вокална изказност, близка до инструменталния начин на изразяване, в отношението й към ритъма, живота, думите, които пее, любовта. Оттогава мечтая да изпея песните на Били Холидей. И тази година, когато се навършват 100 години от рождението й се чувствам зряла и смела да интерпретирам по мой начин тези красиви песни, пълни с истини, простота и дълбок смисъл. Научих и за първи път ще изпея отдавна мечтаните Don't Explain, What A Little Moonlight Can Do, God Bless The Child...

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915 г. Тогава родителите й били все още тийнейджъри. Баща й ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм..., но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Музика, която кара слушащия да съпреживява историите, разказани в нея – истории, лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

Известните думи на Лейди Дей - "Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен, или думата "любов" ... Може би е така, защото много добре знам какво означават и двете думи... Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях и достатъчно смелост да не искам да забравя...", вероятно очертават най-силната съставка на нейното творчество – проникнала във всеки тон, акорд, дума и фраза на Били Холидей.

В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи след това, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой, с топлия си, отличителен глас, който определено има какво да сподели с публиката. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54