Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жоржета Чолакова за юбилея на сп. „Славянски диалози“

| Интервю
В Клуб "Неделя"  ни гостува проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова- преподавател по чешка литература и по славянски литератури към Катедрата по славистика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Поводът за тази среща е двадесетата годишнина от излизането  на сп. „Славянски диалози“, което излиза от 2004 г. като официално издание на Филологическия факултет на  университета, чийто  инициатор и главен редактор е тя.
-Как се роди идеята за сп. "Славянски диалози"?
-Първият брой на списание „Славянски диалози” се появи през 2004 г. През лятото на 2002 г. се завърнах от Франция и изведнъж се озовах в уж познато и любимо място, но в него се почувствах чужденец. Най-напред през 2003 г. организирах първата голяма международна конференция във Филологическия факултет на Пловдивския университет, в която взеха участие над 300 университетски преподаватели от четири континента, създадох много нови контакти, в резултат на които се подписаха международни договори с европейски университети, а успешният опит от издаването на вестник „Рефле” ми даде кураж да предприема издаването на списание. Разбира се, това стана възможно благодарение на факта, че намерих съмишленици, с повечето от които и днес ме свързва истинско приятелство.  Първите бяха доц. д-р Юлиана Чакърова – ерудиран езиковед и изключителен специалист в областта на руската лингвистика, и доц. д-р Николай Нейчев – най-значимият у нас специалист по Достоевски и руската литература на ХIХ в. Списанието има разнообразни рубрики, в които участват чуждестранни и български учени и преводачи. В него също така правят своите изследователски и преводачески дебюти наши студенти слависти. Редица положителни отзиви за списанието излязоха в чужбина, но с изключение на някои обяви по повод излизането на нов брой (които ние си пишем) то не е отразено в българското медийно пространство. През последните няколко години имаше обективни трудности, които попречиха на регулярното му излизане, но предстои появата на няколко броя. Нямаме осигурено финансиране и единствено Филологическият факултет и в два случая по линия на университетските научни проекти се покриха част от издателските разходи, а липсващите средства се осигуряват за всеки брой с много усилия по линия на спонсорството, а понякога и с част от университетските ни заплати... Тук е моментът да благодаря на тези институции и приятели, които са ни помагали – AIG, Полският институт и Чешкия център в София, г-н Людмил Янев.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07