Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

4
Реставраторът Никола Стоянов
Снимка: Радио Пловдив, Михаил Косев

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май.

Реставраторът Никола Стоянов каза, че са работили с екипа през последната година на новата археологическа придобивка на Пловдив - реставрираната и експонирана Източната порта на Филипопол.

Експонирани са и прилежащите структури: улица "Кардо Максимус" с частично възстановена колонада чрез анастилоза с част от наличния оригинален материал; останки от крепостни стени; каменни градежи на верижни сгради в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от различни строителни периоди.

Археолог-проучвател на обекта е Мая Мартинова, автор на архитектурния проект е арх. Галина Пировска.

Мая Мартинова каза, че най-ценното на обекта, е че ще го видим в целия му блясък със запазени структури ин ситу. Това е обект, който представяме, така както е функционирал през времето на императорите Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод- отстрани с голяма колонада, посочи Мартинова. По думите й Пловдив днес има безценни писмени доказателства за величието на Филипопол, като част от източната Римска провинция Тракия.

Големият проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 млн. лева. Той включва реставрацията на Източната порта и Небет тепе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25

Красимир Лозанов с ревю от Панаира на книгата

В неделния ден се срещнахме в ефира с Красимир Лозанов- маркетинг мениджър на ИК "Жанет 45", който любезно се отзова на молбата ни да сподели своите впечатления от Пролетния панаир на книгата в София. -Каква е атмосферата в последния ден от Пролетния панаир на книгата? ...-Както се казва, доиграваме мача, доколкото след няколко часа този голям и..

публикувано на 03.06.24 в 15:05

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.06. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джани Родари. Приказки наопаки.  174 стр., ок. 3А, ПАН , 2024 Марк Твен. Един янки в двора на крал Артур. Нов первод., 392 стр., ок. 5А, Сиела, 2024. Дж. М. Кутси. Живот и страдания на Майкъл К.  2-ро..

публикувано на 03.06.24 в 12:13

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39