Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските спецслужби признаха, че следят социалните мрежи

Британските специални служби признаха, че следят размяната на информация в социалните мрежи и без заповед на министър. В правителствен доклад, обаче се посочва, че тази дейност не противоречи на законите в Обединеното кралство. В документа, представен от най-висшия държавен служител по разузнаването се казва, че наблюдението на това как британските граждани използват Facebook и Google може да става и без издаването на специално разрешение, тъй като тези фирми са базирани в чужбина.

Мнението на Чарлз Фар, шеф на Службата за сигурност и контратероризъм, беше публикувано в отговор на съдебна процедура, заведена от правозащитни организации, като "Прайвъси интернешънъл", "Либърти" и "Амнести интернешънъл", които твърдят, че  тайните служби превишават своите правомощия. 
Обвиненията бяха отправени след  разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън от миналата година, че не само американското, но и британското разузнаване масово следи интернет и телефонните комуникации на гражданите. 
Чарлз Фар уточнява, че дейността във Facebook, Tweeter, YouTube и Google, както и размяната на мейли в Hotmail и Yahoo са определяни като „външни комуникации”. Това означава, че те могат да бъдат прихващани и без специално разрешение. Разпоредбите на Острова изискват издаването на заповед от министър, ако се налага да бъдат следени вътрешни комуникации между британски граждани. 
С твърденията на Чарлз Фар британското правителство за първи път признава, че следи размяната на информация в социалните мрежи. 
Публикуваният правителствен доклад предизвика възмущението на правозащитни организации на Острова. Те посочват, че правителството се възползва от дупка в закона и призовават спешно да бъде преразгледана разпоредбата, която регулира разследващите правомощия на тайните служби.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна