Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Карлос подписва днес закона за абдикацията си

| обновено на 18.06.14 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Испанският крал ще подпише днес законът за абдикацията си в полза на сина си, който от утре става крал Фелипе Шести. Хуан Карлос беше начело на Испания през последните 39 години. Медиите го наричат крал на демокрацията заради ролята му в промените след диктатурата на генерал Франко.

Хиляда журналисти от 24 страни са акредитирани за церемонията по встъпването в длъжност на новия испански крал. Събитието ще бъде охранявано от над 7 хиляди души от силите на реда. С интерес се очаква първата реч на крал Фелипе Шести.

Премиерът Мариано Рахой подчерта, че испанците трябва да се гордеят с начина, по който се извършва предаването на властта. Въпросът монархия или република не стои на дневен ред. С това бяха единодушни управляващите от Народната партия и главната опозиционна сила на социалистите. И в двете камари на парламента Законът за абдикацията беше приет с огромно мнозинство. Днес 76-годишният Хуан Карлос ще го подпише в присъствието на правителството. Той няма да присъства на церемонията в Конгреса в чест на новия крал, но ще се присъедини към тържествата по-късно.

Мадрид вече е пълен с цветя, знамена и разнообразни сувенири с ликовете на новото кралско семейство - Фелипе, Летисия, престолонаследничката Леонор и инфанта София. Семейството призова всички жители на столицата да участват в тържествата и да закачат знаме на дома си в чест на новия държавен глава.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна