Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховните съдилища и на главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Четири месеца преди края на мандата на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев Висшият съдебен съвет ще обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главен прокурор.

Преди месец, в отговор на писмо на 9 правни неправителствени организации, главният секретар на Европейската Комисия Катрин Дей напомни, че Комисията ще следи отблизо избора на следващия съдия №1 в контекста на механизма за сътрудничество и оценка и потвърди очакването България да превърне в установена практика назначенията на високи постове след избор, основан на реална конкуренция и в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност.

В януарския мониторингов доклад изборът на председател на Върховния касационен съд е изрично споменат като пример за такова важно назначение с обяснението, че, тъй като новият председател на Върховния касационен съд ще бъде опора на съдебната власт в България в течение на години, изключително важно е, който и да бъде избран, да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество.

Преди дни и американският посланик в България Марси Рийс призова за прозрачност при назначенията в съдебната система и също цитира предстоящия избор на наследник на Лазар Груев. В контекста на тези очаквания Висшият съдебен съвет започва дебат по обновени правила за избор на следващ съдия №1, като очакването е до началото на съдебната ваканция процедурата да бъде открита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени