Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Тодоров: Купеният вот на изборите ще има два пъти по-голяма тежест

Снимка: Радио Шумен

Българските граждани са уморени от това, че никоя политическа сила не изпълни обещанията си на първо място за реформи, на второ място за борба срещу корупцията, каза проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в голяма адвокатска кантора и преподавател по административно право, в интервю за предаването "Нещо повече".

Проф. Тодоров прогнозира ниска избирателна активност:

Ще има доста по-ниска избирателна активност, някъде между 50-55%. Според повечето социологически проучвания човек, като се съобрази със залитанията съобразно политическото пристрастие на социолозите се очертава нещо подобно, което означава, че купеният вот ще има много по-голяма тежест. Почти цялото ромско население в България гласува срещу заплащане и тъй като то не само не намалява, но се и увеличава, това ще означава, че неговата тежест при 50% гласували граждани ще има два пъти по-голяма тежест. Това означава, че в край на краищата други хора по друг начин ще определят бъдещето на тази държава.

Не бих казал, че има каквато и да е борба срещу купения вот. Всичко това са думи, които се изговарят. Питайте къде изчезват ромите в деня на гласуването и ще видите, че там масово хората отиват да гласуват и знаят предварително за кого да гласуват. Ако една социологическа агенция си направи един анализ ще установи, че за разлика от българите, при които един голям процент не знаят за кой ще гласуват, ромите много добре знаят за кого ще гласуват. Освен това борбата срещу купения вот би следвало да става по-съвсем друг начин. Първо МВР трябва да внедри свои агенти в съответните групи малцинства, които биха гласували. Второ – трябва да се предвиди много по-съществено наказание. В нашия Наказателен кодекс има измислени наказания за какви ли не измислени престъпления, а не се дава достатъчно тежко наказание върху едно изключително тежко посегателство върху основите на демокрацията и държавността. Това обаче няма да се направи, защото политическите партии нямат воля за това, каза още проф. Иван Тодоров.

По отношение на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) той заяви:

По принцип БНБ може да действа само ефективно, ако има подкрепата на държавата, защото парите се държат от държавата. Държавата може да сложи депозит в една банка, както и го прави. Държавата няколкократно е помагала на банки по този начин и преди последната държавна помощ за банките това даже мина и без да се разбере. Поради тази причина, когато държавата иска да запази нещо, тя може да го направи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени