Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кашъмов: Не е редно съдът да бъде превръщан в арена за решаване на политически въпроси

Снимка: БГНЕС

Мрежата за спешна защита на свободното слово даде пресконференция на тема "Недосегаемите срещу разследващата журналистика". Става дума за банкерката Петя Славова, която съди журналиста Иван Бакалов за 100 хил. лв. Според Бакалов, искът е твърде несъразмерен спрямо публикациите. Другият случай е с Моника Йосифова, която съди журналиста Асен Йорданов за 56 хил. лв.

В предаването "12+3" адвокатът на Асен Йорданов - Александър Кашъмов, който е и ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация", коментира:

Делото е на много ранен стадий. Подадена е искова молба. Налице е определение на СГС да бъде изпратено по подсъдност на Бургаския окръжен съд делото. Това, което впечатлява, е, че г-жа Станишева е публична фигура, добре известна. Съпругът й е ключова политическа фигура не само в българския, но и в европейския политически живот. А стандартите на Страсбург са, че публичните фигури са длъжни в една по-голяма степен да търпят и толерират медийния интерес към себе си, да не се сърдят, а да бъдат готови да бъдат обсъждани и критикувани от обществото, защото съзнателно са се подложили на тази критика. От тази гледна точка трябва и такава морална оценка да получи едно подобно дело. Сега вече юридически всеки има право да завежда какъвто иск желае и намери за добре, друг е въпросът – какво ще реши съдът.

За иска от 56 хил. лв. Кашъмов каза: Сумата е близка до тази, която, както разбирам според изявленията на г-жа Станишева, тя е върнала във връзка с европейски проект, за който именно беше алармирал сайтът "Бивол" и който европейски проект доведе до европейски дебат по въпроса – налице ли е, или не, конфликт на интереси в ситуацията, в която фирма на съпругата на председателя на ПЕС кандидатства и получава финансиране точно от комуникационното звено на ЕП. Мисля, че публичните дебати, обществените дебати от подобен характер е редно да се водят в обществото, а не в съда, защото съдът не трябва да бъде натоварван с политически функции. От тази гледна точка е странно и не съвсем съвместимо с европейските стандарти публични фигури да завеждат подобни дела, които в крайна сметка създават повече впечатление за дребнавост в подхода и липса на желание за публичен отговор на поставените обществено значими въпроси. /…/ Със сигурност наличието на подобен размер в иска е несъвместимо с европейските стандарти. Едновременно с това ищецът е свободен да посочи желана от него сума, което създава условия за цензура по отношение на медиите, защото представлява едно размахване на пръст с показване какво може да им се случи, ако те продължават да поддържат своите критични позиции.

Интервюто на Даниела Якова и Светослава Кузманова с Александър Кашъмов чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени