Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу своеволията на банките и частните съдебни изпълнители обхвана 17 града

Снимка: Радио ВИДИН

В 17 града в страната се проведе протест срещу своеволията на банките и частните съдебни изпълнители. Настояванията са за по-голяма държавна защита за кредитополучателите и физическите лица.

Няколко десетки души извървяха разстоянието от Съдебната палата в София до площад Народно събрание, с искане за законодателни промени, които да защитят длъжниците. Исканията ни са внесени във всички отговорниинституции преи повече от година, но няма никакво развитие, коментира организаторът на протеста Ангел Славчев:

Този протест е по-различен с това, че вече имаме подготвени искания, конкретни искания. Искаме закон за фалит на физическо лице, искаме налагане на мораториум по всички изпълнителни дела по член 417 от ГПК! Искаме закон за финансов омбудсман. Искаме създаване на независим орган извън рамките на БНБ за регулиране на финансовия пазар.

Сред протестиращите в София беше и Румяна Давидова - медицинска сестра, чиято заплата е запорирана заради дълг от 4000лв. От тяn 1800 лв. са за неплатено парно, а над 2000 лв. - съдебни разноски и такса за съдебен изпълнител:

Частен съдебен изпълнител запорира заплатата ми на медицинска сестра за парно. През 2009-та година заболях от хепатит Б по кръвен път, защото изпълнявах задължението си, и нямах реална възможност да изплатя към "Топлофикация" парното си. Съдена съм без да знам, че съм съдена.

Протестиращите са подали заявление за среща с всички парламентарно представени политически сили през идната седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени