Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има нов Закон за убежището и бежанците, обяви шефът на ДАБ

Снимка: МВР

Ще има изцяло нов Закон за бежанците, съобщи на среща в Харманли главният секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров. Заради изисквания в нашето законодателство центърът в Харманли не може да се преобразува в затворен тип, както поискаха хората и управата на града. 

Искането на жителите на Харманли центърът да стане от затворен тип няма да бъде удовлетворено, защото по българското законодателство сме длъжни да предоставим защита на бежанците, обясни главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

Съгласно Закона за убежището и бежанците центровете, в които ние изпълняваме европейската директива да осигурим на лицата под тази международно закрила подслон и храна, са от отворен тип. Това е българското законодателство. Няма понятие затворени центрове, допълни Александров. 

Няма да има промени в Закона за убежището и бежанците, защото се готви нов проект.

Ако ние до 20-и юли не приемем и последната директива, също ще търпим наказателни процедури, но всички наказателни процедури не са в интерес на държавата, поясни Александров.

Не е повишена криминогенната обстановка в Харманли заради бежанците. Статистиката съобщи директорът на РДВР-Хасково комисар Ангел Цанков.

Установено е, че само в 5 от случаите имат участие бежанци. При четири от случаите бежанците са потърпевши от извършени престъпления на лица от контингента на Харманли. По всички тези случаи се водят досъдебни производства, които са разследване, обясни Цанков.

Въпреки отговорите на представителите на различни институции, хората не останаха доволни и продължават да искат засилено полицейско присъствие, капацитетът на бежанския център да е 10 процента от броя на населението в Харманли и сигурност от терористични заплахи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна