Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Не мога да се съглася, че съм нападал някого

Снимка: БГНЕС


Не съм имал предвид конкретна личност, която трябва да понесе отговорност за сроковете за използване на  специални разузнавателни средства. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на правосъдието Христо Иванов в контекста на изказванията за дисциплинарно производство срещу председателя на СГС, която е подписвала разрешенията за използване на СРС разработката "Червеи".

Моето касателство към тази история е само през призмата на факта, че са издадени разрешения за използване на СРС и, че констатациите на бюрото в това отношение показват доста обезпокояващи факти за това как са издадени тези разрешения, които трябва да се изяснят дали това е така, чия е отговорността и, ако има основания, да бъде понесена съответната дисциплинарна или наказателна отговорност. Имам доста ограничено сечение с целия този сюжет.

Аз не съм фиксирал личност. Става дума за начина на издаване на тези разрешения. Става дума, също така, за това, че в Софийски градски съд има изследвания, които показват една много обезпокоителна тенденция разрешенията да се издават твърде лесно и много рядко да има откази. Става дума за цялата хигиена на този тип разрешения и достъпа до основни наши права, така че не мога да се съглася, че съм нападал някого".

Министърът припомни изказаната от него и премиера Борисов позиция, че въздържането от коментари по конкретни дела е важен елемент от разделението на властите. Трябва да има системен подход при реформата  на сектор "Сигурност", заяви Иванов, но не коментира споровете около смяната на шефа на ДАНС и главния сектерар на МВР:

Всички тези служби въпросът е за това как упражняваме граждански контрол, как функционира съдебния контрол върху тяхната работа, когато те навлизат в личния живот на отделни граждани. Докато ние не съумеем да започнем този разговор - за дългосрочната форма в тези служби, винаги ще изпадаме в тези ситуации - на една хаотичност. Аз разбирам, че в момента, в който ние искаме да се посочи кой е виновният и чий скалп ще бъде взет, звучи като една доста неинтересна позиция, но, за мен, наистина това е принципното решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени