Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вук Цвийич: Решаващата роля в казуса с Цветан Василев е наличието на политическа воля в България и Сърбия

Снимка: БГНЕС

Делото на Цветан Василев беше върнато по редица причини до Апелативния съд в Белград. Той установи, че постановлението на Висшия съд не в съгласие със закона, съдът установи и че не са проверени всички документи, изпратени от България, както и че не са проверени редица разпореди според сръбското законодателство във връзка с това. Така че, за да се стигне до решение, сигурно ще бъде нужно време, каза журналистът от белградския вестник "Блиц" Вук Цвийич в интервю за предаването „Неделя 150“.

Решаващата роля в този  казус е наличието на политическа воля в България и Сърбия. Дори и съдът в една разпоредба да каже, че съдебното решение трябва да се вземе във връзка с т.нар. важни интереси на Сърбия. Защитата на Василев твърди, че става дума за политическо преследване и поиска от съда, когато отново взима решение по този казус да провери дали това е така или не. Това може да бъде основание за отмяната на екстрадиция на Василев. Основният въпрос е в това в каква степен Сърбия би искала да  го предаде, за да бъде доведен в България, обясни той.

Няма нищо съмнително в инвестицията на Василев във фабриката за стъкло в Сърбия, потвърди Цвийич.

Журналистът обясни и какво развитие предстои на делото: Сега съдът, който взема първоинстанционно решение трябва да се произнесе и трябва да се произнесе по постановлението на Апелативния съд. Тук има няколко особени крачки и стъпки, които трябва да бъдат проверени. Например, казва се, че трябва да се проверят не само разпоредбите на европейската конвенция за екстрадиция, но и други юридически постулати. Посочва се, че трябва да се изследват отново твърденията на защитата на Василев. Първоинстанционният съд не е поискал всички необходими гаранции от органите в България. Казва се, че когато съдът е приел решението за отмяна на екстрадицията, е нарушил правата на Цветан Василев, както по международните, така и по сръбските закони. Така че всичко трябва да започне от самото начало. Според Апелативния съд става дума за много грешки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна