Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили минават в отбрана, отбелязва Вашингтонският институт

Снимка: Reuters

Забавянето на военната помощ от западните съюзници принуждава украинските сили да отстъпват позиции на фронта и да преминат към отбрана.

До този извод стига актуален доклад на Вашингтонския институт за изследване на войната.

Несигурността относно бъдещата военна помощ от западните съюзници ограничава украинското оперативно планиране, се казва още в доклада.

В него се отбелязва предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия подготвя нова настъпателна операция през май или през лятото, а това допълнително ще забави възможността Украйна да подготви и започне своето контранастъпление заради недостиг на боеприпаси.

Дипломатически усилия за подпомагането на Украйна са планирани днес. С министри на външните работи и на отбраната от редица западни държави по-късно следобед френският президент Еманюел Макрон ще обсъди във видеоконференция координацията на помощта за Украйна.

Британският външен министър Дейвид Камерън е днес в Берлин, където ще обсъди с германския първи дипломат Аналена Бербок по-нататъшната военна помощ за Украйна и начините за оказване на по-силен натиск върху Русия.

Двамата ще се срещнат броени дни след като руски медии публикуваха прехванат разговор в интернет между висши германски военни, свързан с Украйна, в който те коментират подробности от операциите на Великобритания там. Германия заяви, че Русия е публикувала изтеклия разговор, за да предизвика разногласия между Берлин и съюзниците му.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна