Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далеч от властта – далеч от сърцето! Североизтокът на прага на изборите 2 в 1

| Репортаж

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток. Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено от онези, които са разположени на жълтите павета в столицата.

Инфраструктурата е в окаяно състояние, обезлюдяването е трайна тенденция и то не само в селата, но и в Добрич, инвестициите се отчитат само по отношение на построяването на поредния търговски център. Областта се нарежда и на незавидното 21 място в страната по ниво на средна месечна заплата за последното тримесечие на миналата година, сочи статистиката.

Проследявайки избирателната активност в областта през последните години ясно личи тенденцията тя винаги да е много под средната за страната и сред първите три най-ниски. За втори парламентарни избори гласоподавателите от 8 МИР ще гласуват за петима депутати, за сметка на шестима преди и това се дължи на другата ясна тенденция – намаляването на броя на жителите с бързи темпове.

Свикнали с неуредиците и като земеделски регион молещи се на добра поличба, добруджанецът все пак до известна степен е останал оптимист. Ако е суша, се надява на дъжд, ако е дъждовно, се надява на слънце. Дали обаче същият оптимизъм се чете и в очакванията към следващото ни правителство и с какво ще запомнят това на деветмесечната "сглобка" и "некоалиция"  все прекрасни изконно български думи.

Все повече избирателите осъзнават важността на изборите за наши представители в Европейския парламент. Казват, че искаме или не България е част от една общност и кой и как ще защитава нашите интереси не е без значение.

Как гледат жителите на областта на предстоящите поредни парламентарни избори, познават ли досегашните ни европейски депутати и какви са очакванията им за следващите, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна