Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство повиши слабо прогнозата си за растежа на БВП

Германското правителство повиши слабо прогнозата си за икономическия растеж през 2024 г. до 0,3% от предишна оценка за 0,2% и вече очаква по-сериозно забавяне на инфлацията до 2,4% вместо до 2,8 на сто.

Това е част от т.нар. "пролетни" прогнози на правителството, които министърът на икономиката Роберт Хабек представи в сряда и които потвърждават информацията на Ройтерс от миналата седмица.

"С напредването на годината вече виждаме признаци на лек икономически подем, като икономиката бавно излиза от слабата си фаза", посочи Хабек при представянето на новите макроикономически прогнози.

Според тези нови прогнози се очаква частното потребление да допринесе за значителен растежен импулс благодарение на предвиденото увеличение на реалните заплати при един устойчив пазар на труда. 

За 2025 г. правителството очаква брутният вътрешен продукт на Германия да нарасне с 1,0%.

В същото време се очаква инфлацията да спадне през настоящата година до 2,4% от 5,9% през 2023 г. и под предишната прогноза за 2,8%. За 2025 г. правителството предвижда инфлацията да спадне допълнително до 1,8%, което би било под целевото ниво на Европейската централна банка от 2 на сто.

"Цените спаднаха по-бързо, отколкото мнозина прогнозираха", посочи Роберт Хабек.

Най-голямата европейска икономика беше най-слабата сред останалите водещи държави от еврозоната, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и рекордно високите лихвени проценти, се отразиха доста негативно.

Въпреки че се очаква инфлацията да се понижи тази и следващата година, икономическият растеж на Германия се очаква да остане относително слаб. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна