Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.
Снимка: АФП

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския град Гент кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще представи на колегите си като пример за добра практика политиката на Кипър за увеличаване на връщанията на мигранти в страните им по произход.

Кипър е на първо място в ЕС по брой връщания на незаконни мигранти, пропорционално на населението, подчертаха от вътрешното министерство. През миналата година те са се увеличили с 66% спрямо 2022 г. Над 180 души са върнати – принудително или доброволно, през изминалата седмица, обявиха от полицията в неделя.

На срещата днес вътрешният министър Константинос Йоану ще информира колегите си за мерките, прилагани от правителството, които доведоха до този значителен ръст, се посочва в съобщението на министерството. Той ще акцентира и на необходимостта от съдействие на европейско ниво за засилване на този процес. За Кипър най-сериозният проблем е големият брой сирийски граждани, пристигащи по море от Ливан, каза министърът.

На 2 май председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът Никос Христодулидис ще пътуват заедно за Бейрут за среща с ливанското ръководство. На нея Урсула фон дер Лайен ще обяви пакета за финансова подкрепа, която Евросъюзът ще предостави на Ливан за управление на миграцията и ограничаване на потоците към Кипър.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна