Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Снимка: архив

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в политиката за тяхната превенция и лечение.

Във форума участват медицински специалисти и експерти от държавните здравни служби на повече от 10 страни от региона, сред които Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, както и регионалният директор на Световната здравна организация, представители на Международната федерация за таласемия и др.

Те ще обсъдят колективните усилия за ефективна превенция и осигуряване на високо качество на медицинско обслужване на пациентите с тези заболявания, силно разпространени в Средиземноморието и арабския свят, както и насърчаването на целеви национални програми за справяне с тях, се казва в съобщението на здравното министерство в Никозия.

Кипър е с много високо разпространение на таласемия, известна и като „средиземноморска анемия“. Преди 2 години правителството прие Национална стратегия за борба с таласемията и други хемоглобинови заболявания. През август миналата година започна изграждането на нов център за таласемия на стойност над 5 млн. евро, който ще осигури по-добри грижи за пациентите.


По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна