Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска организация с престижна европейска награда в категория “Спорт за мир”

Българската неправителствена организация “Чемпиънс Фактори” получи престижна европейска награда. Отличието беше връчено по време на церемонията #BeActiveAwards на Европейския спортен форум в Белгия и е в категория “Спорт за мир”.

Журито оцени високо работата на "Чемпиънс Фактори" в инициативата “Заедно за Украйна”. През 2023 г. организацията даде възможност на десетки украински деца и младежи в България да спортуват в различни клубове с идеята да се приобщят.

Наградата беше връчена от еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова пред около 150 гости от цяла Европа в Лиеж.

"Баща ми е от Ирак, като е избягал от режима на Саддам и е дошъл в България, където е намерил своята голяма любов с майка ми. Аз израснах в любов, но и с истории за войната и за болката на роднините ми в Ирак. Сега стоя пред вас с наградата "Спорт за мир" и част от нея е свързана с моите преживявания. Възпитана съм със спорта и няма нужда да обяснявам колко важна е ролята на спорта в обществото. Чрез него ние искаме да помагаме на бежанци от войната. Искам да използвам тази награда, за да продължим започнатото и да даваме надежда на украинците в България", каза председателят на организацията Ширин Амин.

"Чемпиънс Фактори" работи върху инициативи, насочени върху използването на новаторски техники за обучение и спорт сред младежи.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна