Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години.

Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския оръжеен производител Емилиян Гебрев 3 години по-рано.

Делото за взривовете през октомври и декември 2014 година се замразява заради изчерпване на всички възможни следствени действия в Чешката република и отказа на Русия да сътрудничи, се казва в съобщение на полицията в Чехия.

В него категорично се заявява, че е доказано безпрекословно, че зад експлозиите стои ГРУ - руското военно разузнаване. Целта на операцията е била предотвратяване на доставки на оръжия и боеприпаси във военни зони, от които е била заинтересована тогава Русия, включително в Украйна, от която Москва отне полуостров Крим само няколко месеца по-рано.

Чешката полиция нарече експлозиите във Върбетице "част от дългосрочна диверсионна руска операция на територията на Европейския съюз и Украйна".

Изданието "Лидове новини" припомня, че според чешките следователи водещи организатори на диверсионната операция са били Александър Мишкин и Анатолий Чепига. А разследването на действията им във Върбетице е разкрило, че са били замесени и в серия подобни експлозии в оръжейни складове и в Украйна и България.

През януари тази година Софийската градска прокуратура обяви, че са издадени европейски заповеди за арест на шестима руснаци, които са обвинени задочно за тероризъм на територията на страната ни. По-конкретно - експлозии в четири склада за боеприпаси в периода 2011-2020 година. 

Първата беше в база на компанията на Емилиян Гебрев "Eмко" в Ловнидол, следващите две в обект на ВМЗ-Сопот в село Иганово, и четвъртата взрив в завод "Арсенал" край Мъглиж. Имената на шестимата не бяха обявени официално.

Онлайн изданието "Инсайдър" публикува днес разследване, според което ключова роля за операциите на подразделението на ГРУ са изиграли двама нелегални с чешко гражданство - Николай и Елена Шапошникови. Те държали и хотел на западния ръкав на Халкидическия полуостров, в който саботьорите използвали като тайна квартира.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна