Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън
Снимка: архив

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври.

Докато в Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас", станаха известни някои детайли от предложението за споразумение между двете страни.

Wall Street Journal се позовава на египетски дипломати и твърди, че в първа фаза на примирието за три седмици трябва да бъдат освободени най-малко 20 израелски заложници, а в замяна - все още неуточнен брой палестински затворници.

Примирието може да бъде продължавано с по един ден за всеки следващ освободен заложник.

Втората фаза на примирието е за десет седмици, като срокът може да бъде удължен до една година, и включва освобождаването на по-голямата част от заложниците на "Хамас".

Израел е участвал в изработването на предложението, но все още не го е приел, а делегацията на радикалната палестинска групировка е отпътувала от Кайро за консултации с ръководството й в Доха. 

Очаква се "Хамас" да даде "писмен отговор" на предложението, вероятно в рамките на следващите два дни. Засега обаче не е известно дали може да бъде постигнато съгласие по основното искане на "Хамас" - за пълното изтегляне на израелската армия от Газа.

Независимо дали бъде постигнато споразумение с палестинската групировка "Хамас", Израел ще влезе в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера. Той е притиснат от разногласията в собствения му кабинет между настояването за връщането на заложниците и искането на хардлайнерите за влизане в Рафах.

Преди разговорите в Тел Авив на американския държавен секретар Антъни Блинкън той обяви, че съвсем скоро Израел ще отвори граничния пункт Ерец в северната част на ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ. Първите пратки вече са тръгнали от Йордания, съобщи Блинкън. Предполага се, че всеки ден ще пристигат по 200 камиона хуманитарна помощ за палестинците.
По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна